55 wedstrijden Vanhaezebrouck: Onrustwekkende cijfers bij Anderlecht

55 wedstrijden Vanhaezebrouck: Onrustwekkende cijfers bij Anderlecht

09-11-2018 09:20
26

RSC Anderlecht blijft maar sukkelen. Onder Hein Vanhaezebrouck heeft Anderlecht het periodes heel makkelijk gehad, maar ook bijzonder moeilijk. Ook de cijfers bewijzen dat het niet altijd peis en vree was onder Vanhaezebrouck.

Na het ontslag van René Weiler werd Hein Vanhaezebrouck aangesteld als de nieuwe coach van Anderlecht. Hij moest niet alleen voor goed voetbal, maar ook voor resultaten zorgen. Dat goed voetbal zagen we met momenten wel. De resultaten? Die bleven toch wat wisselvallig.

In zijn eerste seizoen als trainer van Anderlecht eindigde Vanhaezebrouck met paars-wit op een teleurstellende derde plek. Ook dit seizoen hebben de Brusselaars het moeilijk. Europees uitgeschakeld, uitgeschakeld in de beker en ook maar een vierde plek in de competitie met nu al zeven punten achterstand op leider KRC Genk.

Meer winst, maar ook veel verlies
Inmiddels heeft Vanhaezebrouck in officiële wedstrijden al 55 keer als coach van Anderlecht langs de lijn gestaan. In totaal won hij 25 van die wedstrijden. Geen dramatisch laag aantal, al is het niet meteen om over naar huis te schrijven.

Vooral het aantal verlieswedstrijden is enigszins zorgwekkend. Zo verloor Anderlecht onder het bewind van Vanhaezebrouck al 22 keer. Een stevig aantal voor paars-wit. Hij haalde in zijn 55 wedstrijden dan ook maar een gemiddelde van 1,51 punten per wedstrijd.

Ter vergelijking: René Weiler was net iets langer coach van Anderlecht. 66 wedstrijden in totaal. Hij won in totaal 36 keer, speelde zestien keer gelijk en verloor – mede door verdedigend te voetballen – amper 14 keer. Zijn gemiddelde? 1,88 punten per wedstrijd en dus een pak meer dan Vanhaezebrouck. Als we naar de huidige landskampioen kijken met Ivan Leko als trainer zitten we aan een puntengemiddelde van 1,90 per wedstrijd. (lees verder onder Instagram post)

Veel goals, nog meer tegendoelpunten
Vanhaezebrouck werd gehaald om aanvallend voetbal te brengen. Dat gebeurde ook. De supporters konden al 81 keer vieren en zien gemiddeld 1,47 doelpunten per wedstrijd.

Maar aanvallend voetbal gaat (vaak) ook gepaard met veel tegendoelpunten. Onder Vanhaezebrouck slikte paars-wit al 85 doelpunten. Daarmee zit de trainer van Anderlecht dus aan een doelpuntensaldo van -4 op 55 wedstrijden.