'Football Leaks' dropt bommetje over Moeskroen, CEO Pro League alweer in opspraak

'Football Leaks' dropt bommetje over Moeskroen, CEO Pro League alweer in opspraak

Gepubliceerd: vrijdag 9 november 2018 om 08:31vr 09-11-2018 om 08:31

Pierre François is de laatste weken meermaals in opspraak gekomen. Zo was er zijn rol in de overname van Cercle Brugge door AS Monaco. Maar hij krijgt nu ook kritiek voor zijn rol in het licentieverhaal van Moeskroen.

Bij 'Football Leaks' heeft men zich na de onthullingen over PSG en Manchester City gericht op onze Belgische voetbalcompetitie. Uit mails die onder andere Der Spiegel en De Standaard kregen, blijkt dat Moeskroen weldegelijk jarenlang onder de macht van de topmakelaar Pina Zahavi stond.

Moeskroen hield steeds vol dat Zahavi geen invloed had op de club, maar uit de documenten blijkt dat Zahavi toch een grote rol had bij de club. Officieel was dat door verschillende constructies niet, waardoor Moeskroen er ook in geslaagd is om telkens een licentie te krijgen van de Pro League. Nochtans mogen makelaars volgens de regels van de FIFA en de Belgische licentiecommissie geen club bezitten.

Zahavi
Dat Moeskroen tóch een licentie kreeg, is enigszins bizar. Zeker omdat François de rol van Zahavi bleek te kennen. In een gelekte mail van François aan het adres van Vadim Vasilyev (bestuurder bij AS Monaco) werd duidelijk dat François wist van de invloed van Zahavi.

Bij de zoektocht van Monaco naar een satellietclub stuurde François de volgende mail naar Vasilyev. 'Het lijkt me evident dat het de moeite waard is om over een eventuele verkoop te gaan spreken. Maar ik kan u alleen maar aanraden om die gesprekken direct met P.Z. te voeren in plaats van met tussenpersonen', schrijft François. De P.Z. in die mail is Zahavi.

François erkent alleszins dat hij wist dat Zahavi betrokken was met Moeskroen. "Ik weet dat het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport, red.) Moeskroen een licentie heeft gegeven omdat er geen bewijs is dat de club in de handen van een makelaar zou zijn", gaf François aan bij De Standaard. "En dus wist ik zelf ook wel dat Pini Zahavi ergens in de constellatie achter Moeskroen verscholen zat."

De CEO van de Pro League gaf ook nog aan dat de licentiecommissie en het BAS zijn bevoegdheid niet zijn en dus autonoom handelen.

Plaats een reactie

ScheveStek +2271
vrijdag 9 november 2018 om 08:56
Dat was toch de man die samen met Wathelet de makelaars aan banden ging leggen?

Precies een integere man!
Vind ik leuk
vrijdag 9 november 2018 om 10:58
Heb al eens aangehaald : het verleden van Francois in combinatie met Wathelet: de justitieminister ten tijde vd bende van nijvel die de ene na de andere flater liet gebeuren. Dat zal ons voetbal opwaarderen.
Vind ik leuk
vrijdag 9 november 2018 om 13:51
Dat waren geen flaters , dat was bewust al dan niet in opdracht het onderzoek boycotten van Whathelet . Omdat dat zo goed gelukt is heeft hij deze job gekregen samen met de corrupte advocaat François die ook overal was waar er corruptie ter sprake kwam .
Vind ik leuk
vrijdag 9 november 2018 om 09:42
Meteen degraderen, zijn we ook weer vanaf. en afstappen als CEO pro League.
Vind ik leuk
vrijdag 9 november 2018 om 11:34
En de onderzoeksrechter vroeger in de licentiecomunnie heeft propere handen???
Vind ik leuk
vrijdag 9 november 2018 om 11:37
En de onderzoeksrechter vroeger in de licentiecommissie heeft propere handen???
Vind ik leuk
vrijdag 9 november 2018 om 14:44
Rot tot in de top
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws