Bayat, Vertenten en vijf anderen al maand in de cel: “Niet als straf”

Bayat, Vertenten en vijf anderen al maand in de cel: “Niet als straf”

07-11-2018 12:32
3

Eén maand geleden barstte de bom in het Belgische voetbal. De zaak Propere Handen brak los. Sindsdien zitten zeven verdachten – waaronder makelaar Mogi Bayat en scheidsrechter Bart Vertenten – in de cel. Volgens Philip Heymans zitten de zeven in de cel in kader van het onderzoek, niet als effectieve straf.

"Het is belangrijk te weten dat de verdachten niet worden opgesloten als straf. Wel omdat de onderzoeksrechter dat nodig vindt voor het onderzoek. Hij ziet bepaalde redenen om ze op te sluiten", stelt VRT NWS-justitiejournalist Heymans bij Sporza.

Niet vluchten of onderduiken
Waarom zitten ze dan in de cel? "De onderzoeksrechter kan bijvoorbeeld oordelen dat er aanwijzingen zijn dat verdachten zouden vluchten of onderduiken. Een andere reden is mogelijk dat hij wil vermijden dat verdachten contact hebben met de buitenwereld of andere verdachten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun verhalen niet op elkaar afstemmen."

"Nog een reden om iemand op te sluiten is angst dat een verdachte bewijsmateriaal zal doen verdwijnen als hij op vrije voeten komt. Computers en telefoons zijn bijvoorbeeld in beslag genomen, maar het kan altijd dat speurders nog iets vergeten zijn."