Bayat, Vertenten en vijf anderen al maand in de cel: “Niet als straf”

Bayat, Vertenten en vijf anderen al maand in de cel: “Niet als straf”

Gepubliceerd: woensdag 7 november 2018 om 12:32wo 07-11-2018 om 12:32

Eén maand geleden barstte de bom in het Belgische voetbal. De zaak Propere Handen brak los. Sindsdien zitten zeven verdachten – waaronder makelaar Mogi Bayat en scheidsrechter Bart Vertenten – in de cel. Volgens Philip Heymans zitten de zeven in de cel in kader van het onderzoek, niet als effectieve straf.

"Het is belangrijk te weten dat de verdachten niet worden opgesloten als straf. Wel omdat de onderzoeksrechter dat nodig vindt voor het onderzoek. Hij ziet bepaalde redenen om ze op te sluiten", stelt VRT NWS-justitiejournalist Heymans bij Sporza.

Niet vluchten of onderduiken
Waarom zitten ze dan in de cel? "De onderzoeksrechter kan bijvoorbeeld oordelen dat er aanwijzingen zijn dat verdachten zouden vluchten of onderduiken. Een andere reden is mogelijk dat hij wil vermijden dat verdachten contact hebben met de buitenwereld of andere verdachten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun verhalen niet op elkaar afstemmen."

"Nog een reden om iemand op te sluiten is angst dat een verdachte bewijsmateriaal zal doen verdwijnen als hij op vrije voeten komt. Computers en telefoons zijn bijvoorbeeld in beslag genomen, maar het kan altijd dat speurders nog iets vergeten zijn."

Lees meer over:Jupiler Pro LeagueJPL

Plaats een reactie

Freddyploiks +15301
woensdag 7 november 2018 om 12:44
Bayat zijn coiffure zal al serieus in de war zijn. Zouden ze daar eigenlijk voetbal kunnen kijken?
Vind ik leuk
Frefke +1494
woensdag 7 november 2018 om 13:08
Hij heeft toch TV in zijn cel, maar of er betaalzenders bij zijn kan ik niet zeggen... (ik spreek niet uit ervaring hoor...)
Vind ik leuk
Toca +52167
woensdag 7 november 2018 om 13:17
Alleen porno naar t schijnt 😄😄
Vind ik leuk
Lord Wenger +18200
woensdag 7 november 2018 om 13:43
De zoekterm "Watch porn" heeft voor Bayat een hele andere betekenis.
Vind ik leuk
Markske +604
woensdag 7 november 2018 om 13:34
Uiteraard niet als straf, sportkamp of danceparty. We steken je voor je plezier in de cel, ondertussen kunnen we een onderzoek uitvoeren. Het onderzoek is we al gestart in oktober 2017 dus al meer dan een jaar geleden. Indien je na een jaar nog niet het nodige bewijsmateriaal gevonden hebt dan zal je het nooit meer vinden. Ondertussen blijven ze opgesloten schuldig of niet. Spelers trainers doen achterna gewoon verder maar de refs, gaan ze die terug op het veld zetten of een schadevergoeding betalen ?
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws