Mertens vestigt na 82 jaar nieuw Belgisch record: ''Had dit nooit verwacht''

Mertens vestigt na 82 jaar nieuw Belgisch record: ''Had dit nooit verwacht''

06-11-2018 16:50

Dries Mertens produceerde vorige week een hattrick tegen Empoli (5-1). Mertens heeft dankzij deze drie goals een opmerkelijk record in handen gekregen. 

Het Laatste Nieuws ontdekte dat de trefzekere aanvaller van Napoli sinds vrijdag aan kop gaat in een nationale ranglijst. Mertens maakte in totaal 129 doelpunten over de grens en daarmee is Mertens de meest scorende Belg in buitenlandse loondienst. Opmerkelijk: het record was liefst 82 jaar in handen van Raymond Braine.

Braine was de eerste landgenoot die een transfer naar buitenland versierde. Hij koos voor een avontuur bij Sparta Praag, waarvoor hij van 1930 tot 1936 liefst 128 keer doel trof. Daarnaast liet de in 1978 op 71-jarige leeftijd overleden Braine 26 goals in 54 interlands voor de Rode Duivels noteren.

Mertens is trots dat hij Braine is gepasseerd. ''Dit nieuwe record had ik nooit verwacht. Vooral omdat ik mezelf nooit echt als spits heb gezien. De motivatie om het record scherper te stellen is er zeker. Omdat ik nu echt als een spits ben gaan leven. Als iemand die toch meer en meer naar statistieken kijkt. Dit is een mooie bijkomstigheid, een hele eer'', reageerde Mertens tegenover Het Laatste Nieuws.

Googlen

Overigens had Mertens nog nooit van zijn voorganger gehoord. ''Ik heb hem toch efkes moeten googelen'', geeft hij toe. ''Ik weet niet hoe lang dit record nu zal staan, maar ik denk dat andere spelers mij over twintig of dertig jaar ook zullen moeten googelen.''