Verlanglijstje Real: Martinez en zes andere coaches op lijst van grootmacht

Verlanglijstje Real: Martinez en zes andere coaches op lijst van grootmacht

02-11-2018 18:05

Nog geen zes maanden na de derde Champions League-zege op rij is het crisis bij Real Madrid. Julen Lopetegui won slechts vier van de tien competitiewedstrijden met De Koninklijke en werd deze week ontslagen. Wie zijn in de race om hem op te volgen? VoetbalPrimeur.be zet zeven namen op een rij en onderscheidt twee categorieën: favorieten en outsiders.

Favoriet: Antonio Conte
Niets leek een move van Conte naar Madrid in de weg te staan, maar na het ontslag van Lopetegui bleek de situatie tóch een stuk complexer dan gedacht. De clubloze Italiaan zou het afbreukrisico te groot vinden en staat officieel nog onder contract bij Chelsea. Conte past wél perfect in de profielschets: na het vertrek van Cristiano Ronaldo kan hij met harde hand voor een nieuwe hiërarchie zorgen in het Estadio Santiago Bernabéu.

Favoriet: Santiago Solari
Solari droeg tussen 2000 en 2005 het shirt van Real Madrid en staat sinds medio 2016 aan het roer bij Castilla, het tweede elftal van De Koninklijke. De Argentijn kent de club dus van binnen en buiten. Op dit moment is hij al interim-trainer. Als hij Real Madrid op de rails krijgt, waarom zou Solari dan niet een permanente aanstelling kunnen krijgen? Zinedine Zidane maakte ook de stap vanuit Castilla en iedereen weet hoe dat is afgelopen.

Favoriet: José Mourinho
Het ene jaar is het andere niet, zéker niet in het voetbal. Mourinho werkte van 2010 tot en met 2013 bij Real Madrid en de Portugese trainer was in die periode zéér controversieel. In zijn tweede jaar hield hij het oppermachtige FC Barcelona van de landstitel af, maar binnen de Madrileense selectie heerste grote ontevredenheid over zijn aanpak. Florentino Perez is hoe dan ook altijd groot fan gebleven van Mourinho en nu zijn baan bij Manchester United aan een zijden draadje hangt, is de optelsom snel gemaakt.

Favoriet: Roberto Martinez
De eerste stap zou al zijn gezet: volgens Spaanse media heeft het bestuur van Real Madrid informatie ingewonnen over Martinez. Wie een paar jaar geleden had gezegd dat de voormalige manager van Wigan Athletic, Swansea City en Everton op het lijstje zou staan bij een Europese grootmacht, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Martinez heeft echter naam gemaakt voor zichzelf als bondscoach van België. Daar staat hij nog tot medio 2020 onder contract.

Outsider: Mauricio Pochettino
Eén van de grote favorieten van de Real Madrid-achterban kan niet ontbreken in deze lijst. Pochettino stond op de shortlist na het ontslag van Zidane, maar Tottenham Hotspur hield de Argentijnse succestrainer aan zijn tot medio 2023 (!) lopende contract. De torenhoge afkoopsom die daarmee gepaard gaat, is Real waarschijnlijk ook nú te gortig. Aan de andere kant is Pochettino na vier seizoenen Spurs misschien wel toe aan iets nieuws. Hij is op dit moment nog nooit zo ongelukkig geweest...

Outsider: Arsène Wenger
Na zijn vertrek bij Arsenal, waar hij liefst 22 jaar aan het roer stond, zijn de batterijen weer opgeladen. Onlangs liet de Fransman (69) optekenen dat hij vanaf januari weer beschikbaar is, maar een aanbieding van Real Madrid kan die deadline weleens twee maanden naar voren halen. Wenger heeft een geschiedenis met Perez: de clubpresident benaderde de toenmalige Arsenal-manager in 2011 voor het laatst. De twee zouden toen uitvoerig met elkaar hebben gesproken.

Outsider: Guti Hernández
Oud-spelers komen regelmatig voor op lijstjes van clubs die een nieuwe trainer zoeken. Dat is niet anders bij Real Madrid, dat Zidane in 2016 liet promoveren vanuit Castilla. Guti was de laatste jaren trainer van Real Madrid O19 en staat er goed op in de Spaanse hoofdstad, maar het bestuur vond het afgelopen zomer nog te vroeg. Guti werd vervolgens assistent-trainer bij het Turkse Besiktas. Een nieuwe lokroep vanuit Madrid zal hem minstens aan het twijfelen brengen.