'Delferière profiteerde van reglement om aan verzoek van Veljkovic te voldoen'

'Delferière profiteerde van reglement om aan verzoek van Veljkovic te voldoen'

02-11-2018 17:10
7

Sofiane Hanni maakte begin dit jaar een slaande beweging tijdens Standard - Anderlecht. De aanvallende middenvelder van RSCA werd echter niet geschorst voor zijn actie. Dat had Hanni te danken aan ref Sebastien Delferière, die daarmee een gunst verleende aan Dejan Veljkovic.

Veljkovic was de makelaar van Hanni en deed een beroep op Delferière om zijn cliënt een straf te doen ontlopen. Dat nieuws kwam naar buiten via uitgelekte tapes in het dossier 'Propere Handen'. Het Laatste Nieuws vond nadien uit dat Delferière geen hulp van vriendjes binnen de Belgische Voetbalbond had, maar simpelweg gebruik heeft gemaakt van artikel 277.35 in het bondsreglement.

Dit artikel komt erop neer dat als een ref de beelden herbekijkt en van oordeel is dat een fout niet zwaarwichtig genoeg is voor een schorsing, de Geschillencommissie de verplichting heeft om hem daarin te volgen. Tijdens de hoorzitting van Geschillencommissie verklaarde de in opspraak geraakte Delferière dat hij ook na het bestuderen van de camerabeelden geen kwaad opzet zag in de slaande beweging van Hanni. Daarop kon de Geschillencommissie niet anders dan Hanni vrij te spreken, tot grote frustratie van de leden.

Lees ook: 'Nieuwe naam duikt op in zaak-Propere Handen, trouwe steunpilaar van Veljkovic'