Gemakzuchtig Ajax wint eenzijdige Klassieker na rood door VAR en megablunder

28-10-2018 16:57
1

Ajax heeft zondagmiddag in eigen huis een simpele en verdiende zege geboekt op Feyenoord: 3-0. Na een vroege rode kaart voor Jerry St. Juste én een blunder van goalie Justin Bijlow speelden de gasten uit Rotterdam een kansloze wedstrijd in de Johan Cruijff Arena.

Feyenoord, dat voor aanvang van De Klassieker twee punten achterstand had op aartsrivaal Ajax, ging wild van start in Amsterdam - té wild. Jens Toornstra ontsnapte met geel na een aanslag op het been van Frenkie de Jong. In de zesde minuut kon St. Juste inrukken na een belachelijke overtreding op Nicolás Tagliafico. Scheidsrechter Björn Kuipers raadpleegde de VAR en kon daarna niet anders dan rood trekken.

Met een man minder kon Feyenoord niet anders dan zich op eigen helft terugtrekken. Omdat het tempo laag lag aan Amsterdamse zijde, ontstonden er niet veel grote kansen. Wel kreeg Ajax tal van corners, maar uit geen van allen stond gevaar. Aan de openingstreffer in de 22e minuut ging een gigantische misser van Bijlow vooraf. Hij liet een simpel schot van De Jong door zijn handen glippen. Daarna werkte de goalie, onder druk van Kasper Dolberg, de bal over zijn eigen doellijn.

Het wachten was daarna op meer goals van de thuisclub. Op slag van rust zorgde Hakim Ziyech er voor dat de wedstrijd na 45 minuten eigenlijk al over en uit was. Met links schoot de spelmaker de bal binnen.

In de pauze besloot Ajax-trainer Erik ten Hag bankzitter David Neres in te brengen voor Lasse Schöne. Het publiek in de Johan Cruijff verheugde zich op een show en - vooral - nóg meer doelpunten tegen de zo gehate opponent uit Rotterdam. Zij kwamen echter van een koude kermis thuis.

Hoe verder de tweede helft vorderde, hoe meer gas Ajax terug leek te nemen. Na de wervelshow tegen Benfica van eerder deze week viel er nu weinig te beleven. Het middenveld van Ajax leed bovenmatig veel balverlies en de aanvallers verschenen zelden voor het doel van Bijlow.

Feyenoord kwam er zo nu en dan nog voorzichtig uit met een counter - al werd het nooit écht dreigend, laat staan spannend. Een zeer zwakke tweede helft van de thuisploeg werd uiteindelijk nog bekroond met een derde Ajax-treffer. Op aangeven van Neres maakte Tadic in de tachtigste minuut 3-0.

Dankzij de eenvoudige overwinning heeft Ajax het gat naar koploper PSV weer verkleind naar vijf punten. Feyenoord heeft een achterstand van respectievelijk vijf en tien punten op de twee Champions League-deelnemers.