Coucke en minister willen makelaars aanpakken: 'Drie maatregelen staan klaar'

Coucke en minister willen makelaars aanpakken: 'Drie maatregelen staan klaar'

26-10-2018 08:00
10

Het Belgische voetbal was de laatste jaren helemaal in de macht van makelaars. Marc Coucke en de Pro League willen daar iets aan veranderen. De voorzitter zat daarvoor samen met minister Denis Ducarme.

Hij wil het systeem helemaal omgooien. "Ten eerste onderzoeken we hoe we de makelaarscontracten met voetballers transparanter kunnen maken. Zoals ze nu bestaan, bevatten ze veel te weinig informatie over de verplichtingen van de makelaar ten opzichte van zijn cliënt."

"Ook over de betalingswijze wordt de voetballer onvoldoende geïnformeerd. We zullen ervoor zorgen dat de zwakste partij, namelijk de voetballer, beter beschermd wordt", gaat Ducarme verder in Het Laatste Nieuws.

Meer transparantie en controle
Dat is echter niet het enige wat de minister van middenstand wil aanpakken. "We moeten ervoor zorgen dat er geen belangenconflicten ontstaan. Nu is het mogelijk dat een makelaar zowel de trainer als een aantal spelers bij één club heeft."

Ook de uitbetaling moet duidelijker en transparant  worden. "Er is nood aan meer transparantie rond de geldstromen in het voetbal. Nu is er geen enkele controle op de betalingen aan makelaars. We zullen bekijken of we kunnen verplichten dat elke betaling via dezelfde instelling gaat - hetzij de voetbalbond, hetzij een onafhankelijk 'clearing house'."