'Antwerp-hooligans niet gespaard, aanstokers van busincident riskeren 7 jaar cel'

'Antwerp-hooligans niet gespaard, aanstokers van busincident riskeren 7 jaar cel'

23-10-2018 07:49
12

Het Openbaar Ministerie kent geen genade voor de 22 Antwerp-hooligans die in de zomer van 2017 supportersbussen van Beerschot-Wilrijk hadden aangevallen. Vier 'aanstokers' van dat incidenten riskeren tot maar liefst zeven jaar celstraf.

Dat meldt Het Laatste Nieuws. Het hooligandossier werd maandag uitvoerig besproken in de raadkamer. De procureur eiste voor vier van de aanstokers celstraffen van maar liefst zes en zeven jaar. De overige beklaagden riskeren zo'n twee tot vijf jaar celstraf, al dan niet met probatie.

"Het gemak, de snelheid én de vanzelfsprekendheid waarmee het extreme geweld werd gepleegd, is huiveringwekkend", sprak procureur Sylvie Van Baden. In augustus van vorig jaar werden drie supportersbussen van Beerschot-Wilrijk tegengehouden door enkele hooligans van Antwerp. Die bussen, gevuld met gezinnen met kinderen en oudere mensen, werden bekogeld met stenen, flessen en Bengaals vuur.

De passagiers moesten uiteindelijk uitstappen, waarna het tot een gevecht kwam. Vier slachtoffers raakten gewond. Voor de hooligans was de uitspraak van Van Baden alvast slikken. Niemand had die forse uithaal zien aankomen.

De advocaat van één aanstoker pleitte zelfs voor amper een werkstraf. "Mijn cliënt zat in de 'Antwerp-roes' en was de grip op de realiteit een beetje kwijtgeraakt. Maar moet je hem 7 jaar naar de gevangenis sturen? Dat is totaal buiten proportie." Op een volgende zitting krijgt een advocaat van Beerschot-Wilrijk het woord, daarna volgt het vonnis.