Macht van makelaars is te groot: Als ik hoor dat sommigen tot 50 procent krijgen

Macht van makelaars is te groot: "Als ik hoor dat sommigen tot 50 procent krijgen"

22-10-2018 22:53
1

In de nasleep van operatie 'Propere handen' lijkt de jacht geopend op de macht van de makelaars. Die blijkt enorm groot te zijn in alle geledingen van het Belgische voetbal. Marc Degryse en Filip Joos trokken de voorbije dagen grote ogen bij de genoemde bedragen.

"Het probleem is dat die makelaars te veel betaald worden", lanceert Degryse de discussie in Extra Time. "Je kan wel een bepaald percentage afspreken, bijvoorbeeld tien procent. Maar als ik dan hoor dat bepaalde makelaars dertig tot vijftig procent krijgen op de meerwaarde van een speler ..."

"Kijk naar de transfer van Dimata bijvoorbeeld", wordt de analist concreet. "Die heeft KV Oostende bij Standard gehaald voor een half miljoen en is later verkocht voor elf miljoen. Daarvan is dertig procent naar Didier Frenay (zijn makelaar, nvdr.) gegaan: 3,5 à 3,6 miljoen. Bij Tielemans was het een bedrag van 25 miljoen, dat is zes miljoen naar de makelaar."

Ethiek boven centen
"Dat zegt toch iets over de normen in die wereld", pikt Joos in. "Dat je een krant durft in te schakelen als makelaar en zegt: 'Ik moet mijn vijf miljoen hebben'", verwijst hij naar Christophe Henrotay, de zaakwaarnemer van Tielemans. "Dat je dat durft zeggen, dat je dat een normaal bedrag vindt om in de krant te zetten."

"Dan vraag ik me af, als je 's morgens je kinderen afzet bij de kleuterjuf: 'Hoe kijk je die in de ogen'?. Als jij dat in de krant zegt, want 'ik heb Tielemans naar Monaco geloodst' ... Wauw", is Joos cynisch. "Heeft die een raket naar de maan gestuurd of zo? Ethisch heb je nooit recht op vijf miljoen. En ethiek is belangrijk, hoop ik, ooit, in de toekomst.