Blessure Messi had beter kunnen aflopen: 'Dan zie je die reflex meestal niet meer'

Blessure Messi had beter kunnen aflopen: 'Dan zie je die reflex meestal niet meer'

22-10-2018 18:52
1

Lionel Messi kwam zaterdagavond in de wedstrijd tegen Sevilla ten val en liep een breuk in zijn rechterarm op. Judovaardigheden hadden de sterspeler van FC Barcelona kunnen helpen om zijn val te breken, meent oud-judoka Ruben Houkes.

"Bij een val is 'tegenhouden' bij veel mensen vaak de eerste reflex", vertelt Houkes aan Metro. "Maar daardoor komt er heel veel kracht op – in dit geval – de onderarm. Bij mensen die judovaardigheden onder de knie hebben, zie je die reflex meestal niet meer. Zij weten dat ze zo'n val moeten breken door dóór te rollen op de schouders en vervolgens op de rug."

Messi deed dat niet en staat drie weken buitenspel. De Argentijn mist onder meer El Clásico met Real Madrid. "Als Messi in dit geval op zijn buik was gevallen, was het al beter geweest. Je kunt het natuurlijk niet altijd voorkomen, want je hebt ook te maken met de snelheid en de pech. Maar de kans verkleinen kan natuurlijk altijd door judovaardigheden erin te slijpen."

Boudewijn Zenden was daar een voorbeeld van. Zijn vader had een judoschool waardoor hij beide sporten jarenlang combineerde. "Ik zeg niet dat je nooit geblesseerd raakt als je judotechnieken beheerst, maar de kans is wel veel kleiner. Ik ga nu ook niet heel populair roepen dat mij niet was overkomen wat er nu met Messi is gebeurd. Ik heb ook vaak genoeg op de grond gelegen. Maar ik kon wel mijn val breken, zodat de kans op een blessure minder groot was."