Operatie Schone Handen slaat wonden: Journalistiek moet zich in vraag stellen

Operatie Schone Handen slaat wonden: "Journalistiek moet zich in vraag stellen"

21-10-2018 14:15
7

In Operatie Schone Handen kwamen niet alleen makelaars, trainers, spelers en refs in opspraak. Ook enkele journalisten zouden zich hebben laten omkopen. Peter Vandenbempt vraagt zich af waarom zij zo'n goede band hebben met makelaars.

Beide groepen zijn iets te close, weet Vandenbempt. "Ik denk dat het een goed moment is voor de journalistiek om zich in vraag te stellen en na te denken welke rol wij moeten spelen", klinkt het bij Sporza.

"Die nauwe banden zijn geen exclusiviteit van de mensen die worden genoemd of van de schrijvende pers. Ook niet van de sportjournalistiek. Er bestaat een schemerzone waarin je jezelf als journalist beweegt om je werk te kunnen doen. Je moet je afvragen waarom journalisten zo dicht staan bij clubleiders, makelaars of om het even wat."

De journalisten moeten op die manier aan hun info geraken. "Dat is natuurlijk omdat het je job is om informatie te geven. In het voetbal is het zeker zo dat makelaars de beste bronnen van informatie zijn. Alleen moet je een zeker evenwicht zoeken. Het lijkt me interessanter dat debat aan te gaan, dan met een individu af te rekenen, waarbij een soort persoonlijke afkeer een rol speelt."