Advocaat van Leko is overtuigd: ''Dit kan nooit over witwassen gaan''

Advocaat van Leko is overtuigd: ''Dit kan nooit over witwassen gaan''

19-10-2018 13:50
7

Er is vrijdag meer duidelijkheid gekomen over de reden waarom Ivan Leko werd opgepakt. Het gaat om verdachte stortingen van makelaar Dejan Veljkovic naar de rekening van Leko. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Leko, bevestigt dat zijn cliënt dat geld heeft ontvangen. Volgens Van Steenbrugge kan Leko echter nooit aangeklaagd worden voor witwassen.

Van Steenbrugge verklaarde voor de camera van de VRT Nieuws: "Wat wij weten is dat er bij het begin van zijn contract bij OHL een bepaald salaris was afgesproken. Hij heeft dat gedeeltelijk ontvangen, maar in december 2014 is hij ontslagen. En dus moest hij volgens zijn contract nog geld ontvangen. Dat heeft hij gekregen via een makelaar, via Veljkovic. Dat is blijkbaar een gebruikelijke activiteit in het voetbal. Daar gelden aparte regels."

Er zou in de ogen van Steenbrugge hooguit sprake kunnen zijn van een fiscale discussie. ''Dit kan nooit over witwassen gaan, nooit. Het staat mijlenver af van het strafrechtelijk misdrijf witwassen. Dat betekent dat je gelden van illegale origine in het legaal circuit brengt. Dat is hier niet aan de orde. Het gaat om een bankverrichting, bij witwassen wil je geld verdoezelen. Als je het mij vraagt, kan hier nooit iets strafrechterlijk uit voortkomen."

Lees ook: De reden waarom Leko in de cel zat: 'Verdachte stortingen van Veljkovic'