'Het hele leven van Leko is overhoop gehaald, zijn ouders hebben echt afgezien'

'Het hele leven van Leko is overhoop gehaald, zijn ouders hebben echt afgezien'

18-10-2018 08:33
23

Operatie Propere Handen heeft in heel wat families zijn sporen nagelaten. Ook in de familie van Ivan Leko, die ervan verdacht wordt aan witwaspraktijken te hebben deelgenomen.

"Ik belde deze week nog met Ivan. Weet je wat hij zei? 'Nu heb ik tenminste de Washington Post eens gehaald.' De hele affaire heeft ingehakt op Ivan, dat was wel duidelijk", zegt zijn vriend en makelaar Mijat Maric in Het Laatste Nieuws. "Ik dacht dat België een democratie was. Maar als ik zie wat er zich allemaal heeft afgespeeld, twijfel ik daar nu over. Zijn hele leven is overhoop gehaald. Álles is veranderd."

De hele omgeving van Leko heeft afgezien. Dat weet de neef van Leko, Ante Bilusic, maar al te goed. "Ik heb twee dagen lang de ontwikkelingen gevolgd via HLN, met dank aan Google Translate. We wisten lang niet waarover het ging. Maar al snel kwam het bericht dat Ivan amper iets had gedaan. Alleen: ondertussen spreekt de hele wereld wel over hem alsof hij een crimineel is."

Ook de ouders van Leko heeft het zwaar aangegrepen. "Het zijn al oudere mensen - de papa is een jaar of 70, de mama een vijftal jaar jonger. Als je op zo'n leeftijd zulke zaken leest over je zoon: dat komt hard aan. Ze waren eerst in shock. Ze hebben echt afgezien. Nu gaat het stilaan beter. Maar ze zeggen liever nog niets over wat er gebeurd is."