Rol van journalisten in zaak-Veljkovic: 'Zij mogen contact hebben met elkaar'

Rol van journalisten in zaak-Veljkovic: 'Zij mogen contact hebben met elkaar'

17-10-2018 09:30
7

In Operatie Propere Handen werden er naast makelaars, spelers, clubleiders en scheidsrechters ook enkele journalisten opgepakt voor verhoor. Enkelen daarvan komen uit voor Het Nieuwsblad. De krant staat echter volledig achter de personen in kwestie.

Eén van de betrokken journalisten was David Van den Brouck, de clubwatcher van KV Mechelen. Als volger van Malinwa heeft hij contacten met spelers, trainers, bestuursleden, maar ook met spelersmakelaar Dejan Veljkovic.

Volgens Ludo Vandewalle, chef voetbal bij HNB, is dat logisch. "Veljkovic had vorig seizoen een groot aantal spelers onder contract bij Mechelen en vormde voor onze journalist dus een dankbare bron van informatie", opent hij.

Een uitgebreid netwerk
Naar verluidt telefoneerden beide heren geregeld. "Veljkovic van zijn kant informeerde bij de journalist soms naar de punten die bij de wekelijkse spelersbeoordelingen aan zijn spelers werden toegekend en naar de punten die scheidsrechter Bart Vertenten gekregen had."

"Voor journalisten die het reilen en zeilen van een club volgen, is het hun verdomde plicht om een breed netwerk uit te bouwen: spelers, trainers, voorzitters, bestuurders, de terreinknecht als het moet. En dus ook de spelersmakelaars, zij die gevoed door clubs en spelers gestaag hun invloed konden uitbouwen in de voetbalwereld", besluit Vandewalle.