'Clubs uit 1B doen Coucke voorstel waar topclubs uit JPL niet akkoord mee zijn'

'Clubs uit 1B doen Coucke voorstel waar topclubs uit JPL niet akkoord mee zijn'

17-10-2018 07:30
15

De Pro League wil zich door het voetbalschandaal laten kennen en zorgen voor transparantie van transferdossiers. Daarnaast maken Marc Coucke en co ook werk van de competitiehervorming in ons land.

Dinsdag zat de voorzitter van de Pro League samen met de clubs uit 1B, dat om de competitiehervorming, voorzien voor het seizoen 2019-2020, te bespreken. Coucke luisterde naar de voorstellen die leven bij desbetreffende clubs.

Volgens Het Laatste Nieuws blijkt daaruit dat zij een voorstander zijn van een 2x12-plus 3x8-formule. In dat geval wordt er eerst een competitie 'eerste klasse' en 'tweede klasse' gespeeld van twee keer twaalf teams.

Nadien zullen de eerste acht onder elkaar uitmaken wie de titel en de Europese plaatsen binnenhaalt. De laatste vier van eerste klasse en de eerste vier uit tweede klasse spelen ook tegen mekaar. De laatste acht zullen tot slot uitmaken wie degradeert naar de amateurreeksen.

20 clubs in 1A
Dit voorstel leeft dan weer helemaal niet bij de topclubs in ons land. Zij opteren meer voor één profcompetitie met 20 clubs. In dat geval moeten er vier clubs verdwijnen uit het profvoetbal. Om dat te doen slagen, bestaat de kans dat er een overgangsjaar met 24 eersteklassers plaatsvindt.