Nederlandse journalist: België is de enige bananenrepubliek van Noord-Europa

Nederlandse journalist: "België is de enige bananenrepubliek van Noord-Europa"

15-10-2018 11:30
44

Operatie Propere Handen ging inmiddels de hele wereld rond. Ook de Nederlandse sportjournalist Sjoerd Mossou blikt terug op het schandaal.

"Al zouden we het willen, de Belgische voetbalcultuur valt onmogelijk na te bootsen", opent hij in het Algemeen Dagblad. "Best jammer, want nergens zijn schandalen altijd zo charmant, zo knullig ook, overgoten met een jaloersmakend soort joie de vivre."

Voor Mossuu was de Bayat-gate en het omkopingsschandaal ongezien. "Het schandaal van deze week sloeg natuurlijk alles. Het is schokkend in zijn omvang, maar voor wie de afzonderlijke verhaallijnen leest: ze zijn klein en kneuterig. Het legt een bijna schattige cultuur van gesjoemel bloot."

Een bananenrepubliek
Volgens de journalist is de Belgische competitie ideaal om buiten de lijntjes te kleuren. "In België doen ze niet graag aan regels, laat staan aan controles. Iedereen kan vandaag nog een Belgisch clubje overnemen."

Mossou gaat maar door. "Met een paar brievenbusfirma's op de Kaaimaneilanden, drie louche Joegoslavische zakenmannen, twaalf minderjarige Ivorianen, een schimmige fiscalist en het telefoonnummer van een scheidsrechter uit Tubeke, bent u morgen eigenaar van een Belgische club."

"België is de enige echte bananenrepubliek van Noord-Europa, en dat moet vooral zo blijven. Nu al zin in het volgende schandaal", besluit de Nederlandse sportjournalist.