Wel of geen matchfixing in wedstrijd Cercle? Bayat heeft er niets mee te maken

Wel of geen matchfixing in wedstrijd Cercle? "Bayat heeft er niets mee te maken"

15-10-2018 08:03
14

Bij Cercle Brugge eist men onderzoek naar de degradatiematch van drie jaar geleden tegen KV Mechelen. Volgens de Vereniging gebeurden ook in die wedstrijd onregelmatigheden.

"We moesten die match winnen", zegt Frans Schotte, voorzitter van Cercle aan Het Nieuwsblad.  "En het zag er goed uit. In de 88ste minuut stonden we 2-0 voor. We zouden in 1A blijven en waren al bijna aan het vieren. Maar toen scoorde KV Mechelen een flagrante offsidegoal. Ver­tenten keurde die goed."

"Een speler van ons die toen bij voetbal­makelaar Mogi Bayat zat - die nu eveneens geviseerd wordt - maakte een domme strafschopfout. Hij kreeg rood en de penalty ging binnen. Uiteindelijk viel er nóg een goal. 2-3. We degradeerden. Beveren, onze directe tegenstander voor degradatie en vandaag eveneens in opspraak gekomen, bleef in eerste."

“Vertenten, Bayat, Mechelen en Waasland-Beveren. Dat is zowat het halve huidige voetbalschandaal dat een rol speelde in die match in 2015. Het parket moet dit onderzoeken", geeft Schotte aan.

"Die wedstrijd was allesbehalve normaal. We hebben dat toen al gezegd en zijn nu meer dan ooit die mening toe­gedaan. Drie jaar hebben we in 1B gespeeld door die ramp­wedstrijd. In drie magere jaren zagen we 15 miljoen euro inkomsten door de neus geboord", klinkt het. 

Parket en clan-Bayat reageert
Wenke Roggen van het Parket reageert niet afwijzend na de 'tip' van Cercle Brugge. "Het verbaast ons niet dat zulke verhalen bovenkomen. Als er vreemde zaken gebeurd zijn, zullen we dat met de ­nodige interesse bekijken en zal dat eventueel mee onderzocht worden", klinkt het. 

Tom Bauwens, de advocaat van Mogi Bayat, reageert verbaasd na de aantijgingen van Cercle Brugge aan het adres van Bayat. De makelaar werd door het Parket dan ook niet in verdenking gesteld voor matchfixing. "Alleen voor fiscale fraude. Met deze match heeft hij dus niks te maken", klinkt het.

Vertenten werd tot dusver ook enkel maar in verband gebracht met de makelaar Deljan Velkovic. Van een samenwerking met Bayat is er ook nog geen enkele sprake geweest, ondanks de uitspraken van Cercle Brugge.