Advocaat van Leko krijgt de volle laag: Alleen dan liegt hij niet

Advocaat van Leko krijgt de volle laag: "Alleen dan liegt hij niet"

14-10-2018 16:45
41

Voor Club Brugge is het een erg woelige week geweest. Ivan Leko werd zelfs een nacht vastgehouden voor ondervraging in Operatie Propere Handen. Raadsman Walter Van Steenbrugge maakt duidelijk dat er niets aan de hand is, maar columnist Hans Vandeweghe is daar niet zo zeker van.

Vandeweghe zat donderdag naast de advocaat in 'De Afspraak'. "Ik hoorde hem zijn cliënten Ivan Leko en Club Brugge – toch allebei in verdenking gesteld – vrijpleiten: onschuldige koorknapen waren het, geen vlieg zouden ze kwaad doen, laat staan met rare facturen, dito figuren of illegale constructies werken", klinkt het in De Morgen.

"Ik wil dat graag geloven, hopen zelfs, maar weet u wanneer dat soort advocaten niet liegt? Als ze hun mond houden. Meester Walter zei er nog expliciet bij dat er voor alles een factuur was. Dat zal wel. De factuur wás de methode-Veljkovic. Maar naar waar, voor wat en voor wie?"

Veljkovic kon zijn sporen goed maskeren. "Een deel van het nettosalaris dat de speler of de trainer wilde verdienen, werd door het Cypriotische bedrijfje van Veljkovic gefactureerd aan de club en vloeide in een volgende beweging vanuit Cyprus terug naar de speler of trainer. Gevolg: de club moet minder RSZ, groepsverzekering en bedrijfsvoorheffing betalen – dus lagere brutokosten – terwijl de speler en trainer toch het nettosalaris krijgen dat ze wilden. Het is dus niet omdat er facturen zijn dat er geen sprake is van illegale constructies of ontwijking van belastingen en sociale zekerheid."