Invaller Danjuma boekt met Nederland grootste zege ooit op Duitsland

Invaller Danjuma boekt met Nederland grootste zege ooit op Duitsland

13-10-2018 22:38
27

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond in Amsterdam een fraaie overwinning geboekt op Duitsland. Het werd 3-0, dankzij treffers van Virgil van Dijk, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Nooit eerder won Oranje met zulke cijfers van Die Mannschaft. 

Met debutanten Denzel Dumfries en Steven Bergwijn in de basis deed Oranje het in de eerste helft heel aardig tegen Die Mannschaft. Het eerste kansje was voor de formatie van bondscoach Ronald Koeman. Memphis dook op voor Manuel Neuer, maar zag hoe de goalie nét voor zijn voeten wegplukte. Aan de andere kant van het veld was er een goede mogelijkheid voor Thomas Müller. Jasper Cillessen keerde de inzet. 

Enigszins tegen de verhoudingen in - het was vooral Duitsland dat de bal had en het duel in de Johan Cruijff Arena dicteerde  - kwam Nederland na een halfuur op voorsprong. Uit een corner kopte Ryan Babel in eerste instantie hard tegen de lat. Van Dijk kon de rebound simpel binnenkoppen. 

Kort na de openingstreffer kreeg Oranje zelfs de kans op de 2-0. Na een fraaie aanval over meerder schijven gaf de prima spelende Dumfries hard en laag voor. Babel dácht bij de tweede paal in te kunnen tikken. Onder de neus van de aanvaller werd de bal over de achterlijn gewerkt.

Na de pauze kreeg het Nederlands elftal het steeds moeilijker. Müller kreeg een goede kans en een kopbal van Mats Hummels werd op de lijn gekeerd. De grootste mogelijkheid van de tweede helft was voor invaller Leroy Sané. Oog in oog met Cillessen schoot hij rakelings naast.

Oranje - waar Quincy Promes, debutant Arnaut Danjuma en Nathan Aké nog invielen - kwam er nog heel af en toe uit en had het geluk dat de Duitsers in de slotfase niet in staat bleken om gas te geven. In de absolute slotfase werd het 2-0. De Duitsers verspeelden knullig de bal op het middenveld en Promes werd diepgestuurd. Hij legde breed op Memphis, die koeltjes afwerkte. De vedette van Olympique Lyon knalde even later ook nog tegen de lat. 

De kers op de taart kwam van Wijnaldum. In het strafschopgebied haalde de middenvelder van Liverpool hard en laag met rechts uit. In de Nations League-groep klimt Oranje met drie punten uit twee duels nu over Duitsland (één punt) heen. Komende week neemt Die Mannschaft het op tegen Frankrijk. De regerend wereldkampioen heeft vier punten.