Arbiter gooit olie op het vuur: “Bijna geen enkele match is niet getrukeerd”

Arbiter gooit olie op het vuur: “Bijna geen enkele match is niet getrukeerd”

12-10-2018 14:42
28

Alsof er nog niet genoeg commotie is rond het matchfixing-schandaal van de afgelopen dagen heeft een anonieme scheidsrechter, die verbonden is aan de KBVB, olie op het vuur gegooid met enkele straffe uitspraken.

Tegenover RTLinfo laat de arbiter zich uit over de druk van spelers en clubvoorzitters tijdens een wedstrijd. “Er is bijna geen enkele match die niet getrukeerd is of vooraf gespeeld is. De wedstrijden worden niet getrukeerd door de arbiters, maar door de clubvoorzitters zelf. De voorzitters kennen elkaar, ontmoeten elkaar en beslissen vooraf over de uitslag.”

“Bijvoorbeeld wanneer een ploeg het hele seizoen met dezelfde ploeg heeft gespeeld en dan plots in de beslissende fase met jonge voetballers gaat spelen. Of als een speler een enorme kans mist of een doelman zwaar in de fout gaat. Op dat niveau begaan doelmannen geen enorme flaters, die zijn vooraf afgesproken.”

Het gaat volgens de anonieme bron om geld. “Hoe het gebeurt? Soms betaalt de voorzitter van de ene ploeg de winstpremie van de verliezende ploeg. Ploegen krijgen dus winstpremies om te verliezen. Dan heb ik het over eerste klasse, maar net zo goed over derde provinciale. Maar een scheidsrechter trekt nooit naar een match met als doel om de boel te belazeren.”