Hoe nu verder? Hoogleraar stelt praktische maatregel voor

Hoe nu verder? Hoogleraar stelt praktische maatregel voor

Gepubliceerd: donderdag 11 oktober 2018 om 09:00do 11-10-2018 om 09:00

De bom is gebarsten in het Belgische voetbal. Hoe het nu verder zal gaan, weet nog niemand. Maar hoe kunnen we fraude in het Belgische voetbal voortaan voorkomen? Professor Michel Maus geeft op Sporza alvast een voorzet. 

'Een van de maatregelen die de overheid zou kunnen nemen is de profclubs onderwerpen aan de witwaswet. Dit zou dan betekenen dat voetbalclubs net als pakweg banken, verzekeringsmakelaars, cijferberoepers, advocaten, notarissen en vastgoedmakelaars de verplichting hebben de witwascel in te lichten wanneer zij met dubieuze transacties worden geconfronteerd', stelt de hoogleraar aan de VUB en advocaat gespecialiseerd in fiscaal recht voor.

'Zoals de ervaring met de banksector heeft reeds aangetoond, heeft dit een sterk preventief effect, waardoor makelaars en investeerders twee keer zullen nadenken alvorens vreemde financiële operaties voor te stellen. Daarnaast zou ook een klokkenluidersregeling een welgekomen maatregel zijn, zodat mensen van binnenuit, met garanties op rechtsbescherming, bepaalde praktijken aan de kaak kunnen stellen', gaat Maus verder. 

Maak sport zuiverder
De hoogleraar hoopt alvast op betere tijden. 'Hopelijk is de actie van het federaal parket nu het startschot voor de overheid en de voetbalwereld zelf om maatregelen te nemen om de sport terug veel zuiverder te maken, en dubieuze makelaarspraktijken aan te pakken. Om het nog eens met de wijze woorden van wijlen Johan Cruyf nog te zeggen: “Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt”. Wie ben ik om hem tegen te spreken.'

Lees ookDe gebarste bom in het Belgische voetbal, alles wat je moet weten

Plaats een reactie

Reagens +2831
donderdag 11 oktober 2018 om 09:47
Maus heeft gelijk, maar denk niet dat dat het probleem oplost.
Voetbalclubs zijn een perfect medium om grote sommen geld naar overal in de wereld te sluizen + op verschillende plaatsen wat te laten plakken. En het allermooiste is dat als je investeert in een speler van 4, 5 of 8 miljoen en die presteert niet veel dat afgeschreven wordt als een 'vergissing'. Niemand die ooit echt gaat zoeken wààrom daar zoveel voor betaald is. Het is gewoon een perfect medium voor malafide praktijken.
Vind ik leuk
donderdag 11 oktober 2018 om 10:25
Perfect...waarom niet...

Sport gaat over zich meten met elkaar met maar één regel...rechtvaardigheid, populair gekend als fair-play

Dat de beste moge winnen..

Al de uitwassen wieden en verwijderen.

Transfersysteem beperken in de tijd en via een veilingsysteem waar makelaars hun aanbod binnen brengen onder toezicht per land van een ethische commissie, samengesteld uit een deurwaarder, magistraten en sportcel federale politie.

Makelaarsstatuut mits 2 jaar opleiding en 500.000 € (bank-) waarborg.

Eén misstap en levenslange schorsing. Directe en indirect..

En UEFA/FIFA moet ene universele licentie afleveren mits keiharde waarborgen..

Geschorst in één land ? Overal geschorst..basta..

Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws