'Diepe crisis' in ons land na arrestatiegolf: 'Legt het Belgische voetbal lam'

'Diepe crisis' in ons land na arrestatiegolf: 'Legt het Belgische voetbal lam'

Gepubliceerd: donderdag 11 oktober 2018 om 07:17do 11-10-2018 om 07:17

Het Belgisch voetbal werd woensdag opgeschrikt door een grote arrestatiegolf. Onder meer Club Brugge-trainer Ivan Leko, de scheidsrechter Sebastién Delferière en Bart Vertenten en de invloedrijke zaakwaarnemer Mogi Bayat zijn verhoord door de politie in verband met een grootschalige fraudezaak en mogelijke matchfixing.

Bayat werd opgepakt om financieel gesjoemel aan het licht te brengen. De Iraniër is echter bij meerdere Belgische clubs actief als huismakelaar, omdat hij relatief goedkoop zakendoet en lage commissies vraagt. "Daarom is hij 'Mister Popular' bij financieel geplaagde Belgische clubs", vertelt sportjournalist Frank van Laeken aan het Algemeen Dagblad.

Van Laeken vindt het echter verdacht dat Bayat 'exclusief alle transfers regelt' bij sommige clubs. "Het neigt naar manipulatie als er vier of vijf spelers van hem bij beide teams spelen en hij een voorkeur heeft voor spelers die het meeste geld opleveren." De journalist vreest dan ook het ergste. "Met matchfixing is er iets veel fundamentelers aan de hand. Stel: de degradatiezaak van Westerlo wordt bewezen, dat zou een atoombomeffect zijn. Dan wordt alles van de kaart geveegd."

'Een zeer diepe crisis'
Sporza-commentator Peter Vandenbempt ziet het eveneens somber in. "Als onze topscheidsrechters Vertenten en Delferière erbij betrokken zijn, zijn we écht ver van huis en hebben we een zeer diepe crisis." Ook Aad de Mos realiseert zich hoe ernstig de zaak is. "Dit heeft zó veel impact op spelers, clubs, sponsors en betrouwbaarheid van scheidsrechters. Dit legt het Belgische voetbal echt lam."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws