Genkenaar is God in eigen land: Hij is een icoon, een nationale held

Genkenaar is God in eigen land: "Hij is een icoon, een nationale held"

12-09-2018 19:15

Bij Racing Genk lijkt de strijd voor de positie van eerste spits beslecht. Aly Samatta is niet meer weg te denken uit de basisploeg en is inmiddels hyperpopulair in zijn thuisland Tanzania.

Tanzania heeft nauwelijks bekende voetballers. Samatta is er dan ook een echte vedette, zo vertelt Wallace Karia van de lokale voetbalbond in Sport/Voetbalmagazine. "Voor velen is Samatta meer dan een voetballer, het is een icoon, een nationale held. We zijn zeker dat zijn prestaties een grote impact zullen hebben op het land: het bewijst dat Tanzanianen ook buiten het land kunnen uitblinken. We werken nauw samen met Samagol om de komende generaties te inspireren."

Het succes van Samatta heeft voor een revolutie in de nationale ploeg gezorgd, weet bondscoach Emmanuel Amunike. "De goeie vorm en de motivatie van Samatta kan gemakkelijk afstralen op de andere spelers van de nationale ploeg en dat kan essentieel worden voor ons. Wanneer hij komt, brengt hij zijn ervaring, zijn ideeën en zijn motivatie mee, die de andere spelers moeten aanvullen."

Verder doet Samatta ook zijn best om zijn ploegmaats bij buitenlandse clubs te laten spelen. "Door wat hij zegt, zijn er voor het eerst negen spelers bij de nationale ploeg van Tanzania gekomen die bij buitenlandse clubs spelen, in Marokko, Egypte, Zuid-Afrika, Botswana en zélfs Spanje (Shaban Chilunda bij Tenerife, nvdr)."