Cazorla over horrorblessure: 'Ben een Jigsaw-puzzel, de bacteriën aten alles weg'

Cazorla over horrorblessure: 'Ben een Jigsaw-puzzel, de bacteriën aten alles weg'

08-09-2018 14:45

Een zware achillespeesblessure hield voormalig Arsenal-speler Santi Cazorla bijna twee jaar aan de kant, maar inmiddels heeft hij de draad opgepakt bij Villarreal. De 33-jarige Spanjaard blikt in The Guardian terug op zijn horrorblessure.

"Ik ben een Jigsaw-puzzel", vertelt Cazorla. De middenvelder werd zo vaak geopereerd dat nieuwe huid nodig was op de plek rondom zijn achillespees. Een stukje van zijn arm zit op zijn rechterenkel, een stukje dijbeen op de achterkant van zijn hiel. Tevens heeft hij een metalen plaat in zijn voet en werd een nieuwe achillespees gemaakt van een stuk opgerolde hamstring.

"De arts heeft gezegd dat hij nog nooit zo'n extreme casus heeft meegemaakt", stelt Cazorla, die door een ontsteking zelfs moest vrezen voor amputatie. Hij dacht serieus aan stoppen. "Ik zei tegen mijn familie: het is voorbij. Iedere keer als ze de wond dichtnaaiden, sprong het weer open en kwam er meer vloeistof uit. Er werd een huidtransplantatie gedaan, maar de bacteriën aten alles weg."

"Toen de dokter vertelde dat ze de pees moesten vernieuwen, werd duidelijk hoe ernstig het was. Hij kon zijn vinger erin steken, het leek net Plasticine", aldus Cazorla, die wonder boven wonder herstelde. "Ik moet mezelf in mijn arm knijpen als ik bedenk dat ik weer speel. Ik voel mij enorm dankbaar."

"Ik snap dat spelers soms balen dat ze een avond voor de wedstrijd in een hotel zitten. Maar ik heb avonden alleen in een ziekenhuis gelegen. Ik heb hiervoor gevochten", besluit de spelmaker.