Eersteklassers komen met nieuw voorstel: 'Twintig teams in 1A'

Eersteklassers komen met nieuw voorstel: 'Twintig teams in 1A'

05-09-2018 07:30
26

Dinsdag zaten alle eersteklassers samen op de algemene vergadering van de Pro League. Onder leiding van voorzitter Marc Coucke staan er enkele veranderingen te wachten. Twee heikelpunten: de transferdeadline én het  competitieformat.

Dinsdag maakte VoetbalPrimeur.be al bekend dat de Pro League van plan is om de zomermercato te verkorten. Momenteel loopt deze tot 31 augustus. Coucke wil daarmee komaf maken. Hij mikt op een uiterste datum van 15 augustus.

De deadline voor het seizoen leggen vindt de voorzitter een slecht idee. "We onderzoeken of we ons in lijn kunnen zetten met Italië. Maar we moeten ook opletten dat we ons niet te kwetsbaar maken. We zijn geen kleine maar ook geen grote competitie", aldus Coucke in Het Laatste Nieuws.

Twintig clubs, twee degradanten
Daarnaast wordt er voor het seizoen 2020-2021 een nieuw competitieformat verwacht. Er werd eerst geopteerd voor een werkgroep, maar Coucke neemt nu zelf de touwtjes in handen. De nieuwe preses van de Pro League zat zelf al met de k11, de kleinere clubs, rond de tafel.

Zij opteren voor een competitie met twintig clubs met twee degradanten. Later zal Coucke nog samenzitten met de G5. Ook de teams uit 1B zullen gehoord worden. Ten laatste tegen eind dit jaar wordt er duidelijkheid verwacht.