De Geschillencommissie moest Wesley en Carcela wel vrijspreken

"De Geschillencommissie moest Wesley en Carcela wel vrijspreken"

26-08-2018 09:15
18

Het kwam zaterdag als een flinke verrassing: Wesley Moraes mag gewoon meespelen tegen Anderlecht. Ook Mehdi Carcela moet geen schorsing vrezen. Peter Vandenbempt legt bij Sporza uit hoe zoiets kan.

Veel heeft te maken met de nieuwe indicatieve tabel van cde Pro League. Die diende om strengere straffen uit te spreken. "De tabel moet goedgekeurd, gestemd en genotuleerd worden. Dan kan ze verschijnen in Sportleven, het bondsblad. Daarin is de tabel wel degelijk verschenen, maar toen Standard bezig was met de verdediging van Carcela heeft hun juridische man, Pierre Locht, uitgevlooid dat die procedure niet is gevolgd." 

Straffen uitspreken is op die manier onmogelijk. "De Geschillencommissie kon dus niet anders dan zeggen dat de tabel niet rechtsgeldig is en dus kon ze de betrokken spelers niet veroordelen volgens de indicatieve tabel. Ze moesten Wesley, Carcela en Ocansey dus vrijspreken."

Vandenbempt vindt niet dat Standard zijn boekje te buiten is gegaan door de tabel in vraag te stellen. "Sportief is het oneerlijk kan je zeggen, want anderen zijn misschien wel gestraft op basis van de indicatieve tabel. Maar de basis van wetspraak moeten altijd rechtsregels en de geldigheid daarvan zijn."