VAR al aan vernieuwing toe: “Anders zullen er discussies blijven”

VAR al aan vernieuwing toe: “Anders zullen er discussies blijven”

21-08-2018 06:30
8

De VAR blijft een discussiepunt in de Belgische Jupiler Pro League. Afgelopen speeldag was STVV-coach Marc Brys ook niet mals voor de videoref na het afgekeurde doelpunt van Bezus.

Ex-scheidsrechter Serge Gumienny legde haarfijn uit dat het doelpunt terecht werd afgekeurd. Bij Standard-AA Gent was er ook een VAR-incident, maar daar kon de VAR naar verluidt niet vaststellen zonder lijn dat er sprake was van buitenspel. “De VAR oordeelde toen dat het zonder lijn niet zwart op wit vast te stellen was dat er sprake was van buitenspel”, vertelt Gumienny tegenover Het Belang van Limburg.

De voormalige arbiter stelt zich toch vragen. “Er was dus geen obvious mistake en de scheidsrechter werd niet teruggefloten. Dan vraag ik me meteen af, hoe vorig seizoen de VAR met het blote oog kon vaststellen dat in Anderlecht-Club Brugge een bezoeker één teen buitenspel stond.”

"In elk geval is duidelijk dat de VAR dringend over apparatuur moet beschikken, waarmee ze die lijn wél onmiddellijk zelf kan trekken. Buitenspel moet een zwart-wit-situatie worden, die je dankzij de technologie altijd en overal kan vaststellen. Zolang we hier niet in slagen, zullen er discussies blijven. En dat is nu net niet het opzet van de invoering van de VAR”, aldus Gumienny.