Weergaloos Ajax schakelt Standard uit en kan Champions League ruiken

14-08-2018 22:28
19

Ajax heeft zich ten koste van Standard Luik geplaatst voor de laatste voorronde van de Champions League. Na de 2-2 in Luik van vorige week maakten de Rouches in Amsterdam geen schijn van kans: 3-0.

Dat Ajax anders voor de dag wilde komen dan vorige week was vanaf de eerste minuut duidelijk. De ploeg van Erik ten Hag klapte er vol op en gaf Standard weinig ruimte om te voetballen. Na vijf minuten hadden de Amsterdammers al drie corners genomen. Klaas-Jan Huntelaar kon na zeven minuten de eerste grote kans van de wedstrijd noteren, maar de Ajax-spits kon net niet afronden.

Standard kwam er in de eerste helft zelden aan te pas. Kort nadat de ploeg van Michel Preud'homme een eerste schot op André Onana kon lossen, kwam Ajax verdiend op 1-0. Een voorzet van Nicolas Tagliafico kwam terecht bij Huntelaar, die, net als vorige week in Luik, zijn ploeg op voorsprong zette. Hij stond echter wel buitenspel, al zag de arbitrage dat niet.

Standard kreeg nauwelijks tijd om van de schrik te bekomen, want twee minuten later werd het door een kopbal uit een corner van captain Matthijs de Ligt zelfs 2-0. Ziyech, Dusan Tadic en David Neres waren bij vlagen ongrijpbaar voor de Standard-defensie. Voor rust had het via Huntelaar, Ziyech en Neres (paal) ook 3-0 kunnen worden, maar dat was de Amsterdammers (nog) niet gegund.

Ajax gaf een galashow weg en maakte via Neres de mooiste goal van de avond. Na een heerlijke beweging van Tadic kon de Braziliaan in minuut 46 de allesbeslissende 3-0 binnen schuiven. Standard besefte dat het gedaan was, al kreeg de ploeg wel mogelijkheden om te voetballen omdat Ajax een periode gas terugnam.

Ook na de 3-0 strooiden Ziyech en Tadic met prachtige combinaties en steekballetjes. De spelers zochten nog nadrukkelijk naar de 4-0, maar die viel niet. Ajax speelde het zakelijk uit en moet nog één horde nemen om zich voor het eerst in vier jaar tijd te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.