Club Brugge-youngsters hebben het moeilijk: Een zware opdracht

Club Brugge-youngsters hebben het moeilijk: "Een zware opdracht"

14-08-2018 15:37
7

Club Brugge zet meer en meer in op de eigen jeugdopleiding, maar echt veel effect heeft dat nog niet gehad. Van de huidige basiself is enkel Brandon Mechele een jeugdproduct van Blauw-Zwart. Coördinator Pascal De Maesschalck benadrukt hoe moeilijk het is om door te breken voor een jongere.

Zeker nu Club landskampioen is, wordt het niet gemakkelijker voor de jeugd. "Alle jongens die bij ons spelen, hebben talent, alleen zijn de eisen in een kampioenenploeg hoger. Dat geldt niet alleen voor de eigen jeugd, maar ook voor de buitenlanders. Voor eender wie die dat niveau wil bereiken, is dit een zware opdracht", vertelt hij in Het Laatste Nieuws.

Een kampioenenploeg laat niet zomaar jeugdspelers toe. "Er is een groot verschil tussen een ploeg die kampioen wil worden of een ploeg die derde wil worden. Willen jeugdspelers doorbreken, moeten ze niet gewoon goed zijn, ze moeten de beste zijn. Het gaat niet over kansen krijgen, maar ze afdwingen. Iemand die klaar is, zal niet over het hoofd worden gezien door de staf. Anderzijds zullen zij die niet klaar zijn geen cadeautjes krijgen", benadrukt hij.

Ook andere topclubs hebben dit probleem. "Jeugdspelers die basisspeler worden in een topclub zijn heel schaars. Dat is ook zo bij Anderlecht, Gent, Genk en Standard. Kansen krijgen is één ding, ze grijpen een ander. Het is ook een zaak van doorzetting, niet te snel opgeven en terugvechten na een ontgoocheling. De grootste talenten kennen tijdens hun opleiding amper weerstand, spelen vaak in de nationale ploeg en verdienen al een aardig centje. Omringd door makelaars ontbreekt het hen vaak aan realiteitszin en vooral geduld."

Lees ook: Twee ruwe diamanten bij Club Brugge: "Zij kunnen iets betekenen"