Ajax doet niet beter dan Standard en laat thuis punten liggen

11-08-2018 20:31

Ajax is wederom met een valse start begonnen aan de competitie. Heracles Almelo stuntte vorig seizoen door thuis in de eerste wedstrijd met 2-1 te winnen en hield de Amsterdammers zaterdagavond in de Johan Cruijff Arena knap op 1-1. Kort voor tijd stond het zelfs 0-1.

Met een flink gewijzigde opstelling trad Ajax aan tegen Heracles. Trainer Erik ten Hag gaf Nicolas Tagliafico, Frenkie de Jong en Klaas-Jan Huntelaar rust met het oog op de return tegen Standard van komende dinsdag. Onder meer Kaj Sierhuis mocht zich daardoor laten zien. De eerste kansen waren voor Ajax, maar daarna zorgde Heracles voor enkele angstige momenten in Amsterdam. Onder meer Adrián Dalmau hielp twee goede mogelijkheden om de Heraclieden op 0-1 te zetten om zeep.

Ajax kreeg via Maximilian Wöber en Sierhuis kansjes op de 1-0, maar Heracles-doelman Janis Blaswich keepte een goede wedstrijd. Donny van de Beek kreeg voor de rust een megakans. De middenvelder kreeg de bal op een presenteerblaadje van Ziyech, maar kon niet afronden en verprutste daardoor de grootste kans van de eerste helft. Ajax speelde niet in het allerhoogste tempo, waardoor Heracles redelijk bij kon blijven.

Dat was in de tweede helft niet veel beter. Ten Hag greep snel in door Huntelaar en Frenkie de Jong in te brengen. Nadat er gewisseld werd, ging het tempo iets omhoog. De Amsterdammers konden via Dusan Tadic en David Neres vanaf de zijkanten gevaar stichten, echter wederom zonder resultaat. Nadat het slotoffensief van Ajax was begonnen, gebeurde waar iedereen in Amsterdam bang voor was. Kristoffer Peterson haalde van grote afstand genadeloos uit en schoot de bal snoeihard in de kruising. André Onana was kansloos: 0-1.

Nadat Ten Hag Zakaria Labyad in de ploeg bracht voor David Neres, kon Ajax de achterstand nog repareren. Uit een corner van Ziyech kopte aanvoerder Matthijs de Ligt de belangrijke gelijkmaker binnen. Ajax had haast en wilde niet opnieuw tegen een slechte seizoensstart aanlopen. Mede door het tijdrekken van Heracles kwamen er zes minuten blessuretijd bij. Ajax rammelde daarin op de poort, maar Heracles deed niet open.

Het duurde even voordat de scheidsrechter de wedstrijd beëindigde, nadat doelman Blaswich verzorging nodig had na een harde botsing met De Ligt. Beide spelers hadden verzorging nodig. Net als vorig seizoen begint Ajax dus zeer slecht aan de start van de competitie. De ploeg van Ten Hag kan zich dinsdag revancheren, als Standard in Amsterdam de tegenstander is in de derde voorronde van de Champions League.