Scheidsrechtersorgaan wil nieuw systeem om buitenspel beter te beoordelen

Scheidsrechtersorgaan wil nieuw systeem om buitenspel beter te beoordelen

02-08-2018 11:32
17

De VAR bewees het voorbije seizoen meermaals haar nut, maar toch blijven er lacunes in het systeem zitten. Zo is er nog steeds geen waterdicht systeem om buitenspelgevallen vakkundig te beoordelen. Daar wil het scheidsrechtersorgaan nu verandering in brengen.

Sommige buitenspelsituaties roepen nog steeds heel wat verontwaardiging op bij het grote publiek. Wat bleek onlangs? Terwijl tv-kijkers bij elke situatie een denkbeeldige buitenspellijn te zien krijgen, geldt dat voor de VAR niet. De scheidsrechters in het busje moeten die fase dus beoordelen zónder hulp van de technologie.

De knowhow is er dus wel, maar het arbitragekorps wil geen inmenging van buitenaf, aangezien die de beslissingen van refs kan beïnvloeden. De denkbeeldige lijnen op uw scherm worden namelijk getrokken door de regisseur tijdens de uitzending. Scheidsrechtersbaas Johan Verbist heeft daarom besloten het heft in eigen handen te nemen.

Volgens Het Nieuwsblad heeft Verbist contact opgenomen met Deltacast, de Luikse firma die (wereldwijd) instaat voor het trekken van de buitenspellijn. Het scheidsrechterskorps zou graag een systeem aankopen waardoor het zélf de lijnen kan tekenen. Als dat accuraat gebeurt, kan de VAR in kwestie dan objectief oordelen.