Standard kent Europese tegenstander: Ajax opnieuw veel te sterk voor Sturm Graz

Standard kent Europese tegenstander: Ajax opnieuw veel te sterk voor Sturm Graz

01-08-2018 22:25
4

Ajax heeft zich ten koste van Sturm Graz geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League. De Nederlanders maakten ook in Oostenrijk indruk en wonnen met duidelijke cijfers: 1-3. Standard Luik is de volgende tegenstander voor Ajax.

Ajax was, net als in de thuiswedstrijd, de bovenliggende partij, mede omdat de storm van Sturm Graz uitbleef. Wat opviel was dat Ajax bijzonder slordig omsprong met de kansen. Klaas-Jan Huntelaar miste er een paar, net als Hakim Ziyech en David Neres. Kort nadat Huntelaar opnieuw een mogelijkheid miste, kwamen de Amsterdammers geheel terecht op voorsprong in Graz. The Hunter schoot de bal van dichtbij binnen na een voorzet van Neres: 0-1.

Zo nu en dan kon Sturm Graz wat uitrichten, maar heel bang hoefde Ajax van het Oostenrijkse offensief niet te worden. André Onana lette een paar keer goed op, net als Noussair Mazraoui. Na de 0-1 leek het geloof bij de thuisploeg volledig verdwenen. De ploeg moest dan ook vier goals maken om Ajax uit te schakelen.

Iedereen in Graz wist dat het gedaan was nadat basisdebutant Tadic er vlak na de pauze 0-2 van maakte. De Serviër rondde een geweldige aanval af: Eiting stuurde Mazraoui weg, die de volledig vrijstaande Tadic vond. De allesbeslissende 0-2 gaf Ten Hag de gelegenheid om gas terug te nemen en een aantal spelers rust te geven. Zo werd Nicolas Tagliafico, die in de eerste helft geel kreeg, vervangen door Daley Blind.

De moegestreden Tadic maakte plaats voor Van de Beek en Eiting werd vervangen door Maximilian Wöber. Na de tweede Amsterdamse goal lag het achterin volledig open bij Sturm Graz, dat er helemaal niet meer aan te pas kwam. Dat de buit binnen was, was voor Ajax geen reden om rustig aan te doen De ploeg zocht nadrukkelijk naar de 0-3 en kreeg die ook. De net ingevallen Wöber zette Huntelaar met een prachtige steekbal vrij voor de keeper: 0-3.

Ook 0-3 was blijkbaar niet genoeg voor Ajax. Onder meer Hakim Ziyech deed nog moeite om op het scorebord te komen, maar dat was hem niet gegund. Ajax gunde Sturm Graz in de absolute slotfase nog een eretreffer: André Onana schatte een terugspeelbal van Matthijs de Ligt volledig verkeerd in en liet de bal over zijn voet stuiteren: 1-3.

Ajax maakt over twee wedstrijden een uitstekende indruk en moet nog twee hordes nemen om de groepsfase van de Champions League te bereiken. Standard Luik is volgende week dinsdag 7 augustus de volgende tegenstander van de Amsterdammers.