Ajax wint zonder moeite van Sturm Graz, Standard mag zich al voorbereiden

Ajax wint zonder moeite van Sturm Graz, Standard mag zich al voorbereiden

25-07-2018 22:21

Ajax staat met een been in de derde voorronde van de Champions League. Het Oostenrijkse Sturm Graz werd in de Johan Cruijff ArenA met 2-0 verslagen. De winnaar van het duel speelt in de volgende ronde tegen Standard.

Erik ten Hag moest improviseren voor het Europese duel met de Oostenrijkers. De Ajax-trainer koos ervoor om miljoenenaanwinsten Daley Blind en Dusan Tadic niet in de basis te laten beginnen, omdat zij relatief laat aansloten in de voorbereiding. Zakaria Labyad was geschorst, waardoor Hakim Ziyech linksbuiten speelde. Op het middenveld speelden Lasse Schöne, Donny van de Beek en Carel Eiting.

Ajax was in de eerste helft superieur aan Sturm Graz, dat nauwelijks een fatsoenlijke aanval kon opzetten en het moeilijk had. De Amsterdammers waren dominant en creërden kans na kans. Het aantrekkelijke voetbal van Ajax werd in de eerste helft slechts één keer beloond. Uitblinker Ziyech bleef de Oostenrijkse defensie bezighouden en schoot de bal na een kwartier spelen achter de blunderende Sturm Graz-goalie.

Ook na de goal had Ajax het voor het zeggen, maar de arbitrage floot de Amsterdammers opvallend vaak terug vanwege buitenspel. Dat gebeurde voor de rust maar liefst vijf keer. Een goal van David Neres werd om die reden ook afgekeurd.

Nadat Klaas-Jan Huntelaar vlak na de rust een grote kans kreeg om Ajax op 2-0 te zetten, kroop Sturm Graz uit zijn schulp. De Oostenrijkers kregen een megakans om gelijk te komen, maar spits Fabian Koch schoot van dichtbij naast. Twee minuten later kreeg Ajax een penalty, nadat Neres naar de grond werd gehaald. Lasse Schöne faalde in eerste instantie, maar de rebound werd door de Deen benut: 2-0. De return is volgende week woensdag in Oostenrijk.