Mulder krijgt ongelijk na De Wever-uitspraak: Het effect was nul

Mulder krijgt ongelijk na De Wever-uitspraak: "Het effect was nul"

18-07-2018 13:15
39

Jan Mulder liet zich door het WK-succes van de Rode Duivels verleiden tot een interessante uitspraak. "Bart De Wever is kansloos", sprak de Nederlander. Heeft voetbal echt een invloed op de politiek? Volgens Jean-Michel De Waele, politicoloog aan de ULB, totaal niet.

"Hadden de verkiezingen deze week plaatsgevonden, een paar dagen na de WK-finale, zou het succes van de Duivels geen enkel verschil gemaakt hebben", vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine. "Net zoals de Brugse burgemeester straks niet herverkozen zal worden omdat Club dit jaar kampioen is geworden."

Vier jaar geleden werd hem al een soortgelijke vraag gesteld tijdens het WK in Brazilië. "Alle Franstalige politici haastten zich toen naar Brazilië of naar de luchthaven om geassocieerd te worden met de Rode Duivels. Ze hoopten dat de successen van de nationale ploeg vooral de mensen in het noorden van het land zouden laten inzien hoeveel voordelen België bood. Ze meenden dat de Duivels België weer sterker en de N-VA kleiner zou maken. Maar het effect was nul."

Er is dus geen duidelijk verband, zoals Mulder wel impliceerde. "De N-VA is, net als voor Brazilië, nog altijd de grootste partij van het land. Logisch ook. Als de toekomst van België afhangt van het feit of Romelu Lukaku scoort of niet, ziet het er niet goed uit voor dit land. Als dat het enige is wat ons nog samen kan houden, laten we dan maar splitsen."

Front National
Het bekendste voorbeeld om die stelling te ontkrachten zijn de verkiezingen van 1998 in Frankrijk. Amper een paar dagen nadat Frankrijk met een multicultureel elftal wereldkampioen werd, stemde het volk massaal voor... Front National, de extreem-rechtse partij van Frankrijk.