KBVB zwaait met lof naar Coucke: Dat was vroeger nooit gebeurd

KBVB zwaait met lof naar Coucke: "Dat was vroeger nooit gebeurd"

Gepubliceerd: dinsdag 17 juli 2018 om 15:00di 17-07-2018 om 15:00

Chris Van Puyvelde, technisch directeur bij de KBVB, kan terugkijken op een mooi WK. De gouden generatie zal echter niet eeuwig meegaan. Is er opvolging voorzien?

Van Puyvelde wil nu alles zetten op jeugdopleiding. Te veel talenten blijven nog hangen. "Waar gaan velen verloren? Bij de overgang van talent naar performance. Ik ben blij dat jongens die uitweken, nu terugkeren: Senna Miangue, Zinho Vanheusden, Zakaria Bakkali... De befaamde lichting van 1996 waar Johan Boskamp zo lovend over was. We moeten analyseren wat daarmee gebeurde en ons behoeden voor lof op andere jongeren die volgen. We moeten hen leren winnen", stelt hij in Sport/Voetbalmagazine.

De Belgische clubs zetten daar stappen in. "Marc Coucke heeft, voor de U17 naar het EK vertrok, al zijn jongens een contract gegeven. Dat ging vroeger niet gebeuren. Youri Tielemans en Romelu Lukaku hebben bij Anderlecht een goeie opleiding gehad, een belangrijk aantal wedstrijden in de Pro League gespeeld en dan de stap gezet."

Van Puyvelde haalt er nu ook wetenschappers bij. "Op een halfuur kunnen wij nu bij de nationale ploeg de maturiteit van iemand meten. Een early, een late of een normal. Dries Mertens was een jongen van vijftien met de fysieke maturiteit van iemand van dertien. Dat soort zaken dien je te weten, omwille van één ding: we mogen geen talent verliezen. Want ik durf van niemand op zijn zestiende te zeggen: die gaat het maken. Zelfs niet van Hazard. Want voor elke Hazard is er een Charly Musonda. En zo kan ik tien voorbeelden geven."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws