Welke Rode Duivels vallen af? In de eerste plaats denk ik aan hem

Welke Rode Duivels vallen af? "In de eerste plaats denk ik aan hem"

16-07-2018 14:30
10

Voor het WK waren de analisten duidelijk: het was nu of nooit voor de gouden generatie van de Rode Duivels. Na de derde plaats klinkt het echter anders. Was dit het einde, of een nieuw begin?

Dat vraagt Jacques Sys van Sport/Voetbalmagazine zich af. "Het is opmerkelijk dat er vooraf gesproken werd over de laatste kans voor deze gouden generatie. Nu hoor je plots dat dit maar het begin is. Het klopt natuurlijk dat steunpilaren als Courtois, Hazard, De Bruyne en Lukaku binnen twee of zelfs vier jaar niet versleten zijn. Integendeel, op clubniveau halen ze tegen dan misschien een nog hoger niveau, wat de nationale ploeg alleen maar ten goede kan komen."

Achterin kunnen er wel problemen komen. "Er kunnen een paar namen wegvallen. In de eerste plaats denk je dan aan Kompany, maar het is niet dat die een fantastisch WK speelde. Er zullen in de verdediging toch een aantal nieuwe spelers moeten doorbreken. Je hebt wel het gevoel dat het jeugdbeleid van ons Belgisch voetbal goed functioneert en dat er meer talent zit aan te komen. De toekomst oogt dus mooi. Maar beter doen? Dat moeten we toch afwachten."

Roberto Martinez kan een belangrijke rol spelen daarin. "Het is goed dat hij aanblijft als bondscoach. Hij heeft, net als Deschamps bij Frankrijk, een collectief van deze ploeg gemaakt. Met Eden Hazard en Kevin De Bruyne die elk, volgens hun kwaliteiten, kunnen samenspelen. Cruciaal voor deze ploeg. Er staat een duidelijk systeem. Je merkt ook aan alle commentaren van de spelers dat Martínez zeer gewaardeerd wordt door de groep zelf."