Kroatië zorgt voor sensatie en haalt WK-finale ten koste van rouwend Engeland

11-07-2018 22:38
9

Kroatië staat in de finale van het WK. Na 120 minuten in Moskou trok de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic aan het langste eind tegen Engeland, dat na vier minuten al op voorsprong was gekomen. Mario Mandzukic maakte in de verlenging de winnende treffer: 2-1.

De halve finale kon niet beter beginnen voor Engeland, dat al na vier minuten op voorsprong kwam. Kieran Trippier, de uitblinker in de kwartfinale tegen Zweden, krulde de bal schitterend binnen: 0-1. Voor de vleugelverdediger betekenDE het zijn eerste doelpunt in het shirt van de Engelse ploeg. Het was de negende treffer van Engeland uit een standaardsituatie dit WK.

Kroatië maakt een uitgebluste indruk en mocht van geluk spreken dat Engeland niet vaker scoorde in de eerste helft. WK-topscorer Harry Kane miste twee opgelegde kansen, ook al werd hij teruggefloten voor buitenspel. Ook Jesse Lingard had kunnen scoren. Kroatië zette daar alleen een serieuze kans voor Ante Rebic tegenover, maar de Engelse doelman Jordan Pickford kon eenvoudig pakken.

Na rust bleek dat Engeland nog zéker niet mocht dromen van de finale. Kroatië ging met man en macht op zoek naar de gelijkmaker en kreeg goede mogelijkheden. Ivan Perisic zette het overwicht uiteindelijk om in de verdiende gelijkmaker. Hij kroop voor bij Kyle Walker en maakte er met een soort van karatetrap 1-1 van. Niet lang daarna dacht Perisic weer te scoren, maar zijn diagonale schot strandde op de paal.

Engeland was de controle na de Kroatische gelijkmaker hélemaal kwijt en kreeg plotseling kans op kans te verwerken. Wonder boven wonder bleef het gelijk, waardoor er na negentig minuten een 1-1 stand op het scorebord stond. Kroatië moest daardoor voor de derde keer op rij gaan verlengen, terwijl Engeland tegen Colombia ook al een verlenging speelde.

In die verlenging trok Kroatië aan het langste eind. Na 109 minuten profiteerde Mario Mandzukic, de man die er altijd staat op belangrijke momenten, van een onoplettendheid in de Engelse verdediging: 2-1. Kroatië plaatst zich daardoor sensationeel voor de finale van het WK. Daarin is Frankrijk de tegenstander. Voor Engeland rest de troostfinale tegen België. Zaterdag om 16 uur spelen de Rode Duivels tegen de Engelsen.