Einde van een Gouden Generatie: deze Rode Duivels zien we niet terug in Qatar

Einde van een Gouden Generatie: deze Rode Duivels zien we niet terug in Qatar

11-07-2018 14:00
25

Het moest hét toernooi worden voor de huidige generatie Rode Duivels: het WK in Rusland. Dinsdagavond ging het in de halve finale mis tegen Frankrijk. Over vier jaar, in Qatar, is het gros van de selectie flink op leeftijd. Welke Belgen reizen over vier jaar niet meer af naar de zandbak?

Thibaut Courtois - 30 jaar
Is over vier jaar dertig jaar oud en dat is voor een keeper een uitstekende leeftijd om op de toppen van je kunnen te presteren. Keepte een fantastisch WK in Rusland en zal er normaal gesproken over vier jaar gewoon bij zijn in Qatar.

Wel naar Qatar

Vincent Kompany - 36 jaar
Voor Vincent Kompany zal het WK in Rusland zeker zijn laatste mondiale eindtoernooi zijn geweest, maar het is goed mogelijk dat we Kompany helemaal niet meer terugzien op een eindtoernooi. De centrale verdediger van Manchester City is over vier jaar 36 jaar en heeft zijn schoenen gezien zijn blessuregevoeligheid dan normaal gesproken allang aan de wilgen gehangen. Ook het EK over twee jaar wordt een lastig verhaal voor Vince the Prince

Niet naar Qatar

Jan Vertonghen - 35 jaar
Vertonghen bereikt in april 2022 de leeftijd van 35 jaar en lijkt nóg een WK ook wel uit zijn hoofd te kunnen zetten. Over twee jaar kan hij misschien nog van betekenis zijn op het EK, maar Qatar is voor Vertonghen te ver weg.

Niet naar Qatar

Toby Alderweireld - 33 jaar
Voor Alderweireld lijkt het WK in Qatar ook te laat te komen. De verdediger kan over twee jaar op het EK nog varen op zijn routine, maar is in Qatar met zijn 33 jaar waarschijnlijk te oud geworden om de defensie van de Rode Duivels te leiden. 

Mogelijk naar Qatar

Thomas Meunier - 30 jaar
Werd enorm gemist in de halve finale tegen Frankrijk. Meunier had in de kwartfinale de Braziliaanse sterspeler Neymar in zijn zak en etaleerde eerder in het toernooi al regelmatig zijn aanvallende klasse. Kan over vier jaar op dertigjarige leeftijd nog altijd van onschatbare waarde zijn.

Wel naar Qatar

Van de defensieve spelers die in Rusland de dienst uitmaakten bij de Rode Duivels, zullen we vermoedelijk alleen sluitpost Thibaut Courtois en vleugelverdediger Thomas Meunier terugzien in Qatar.

Marouane Fellaini - 34 jaar
Begon dit WK niet altijd in de basis, maar stond in de duels tegen de grote jongens (Brazilië en Frankrijk) wel aan de aftrap. Tijdens het WK in Qatar is Fellaini 34 jaar en zal hij normaal gesproken niet meer worden opgeroepen.

Niet naar Qatar

Axel Witsel - 33 jaar
Dat Axel Witsel voor dit WK de voorkeur kreeg boven Radja Nainggolan zorgde al voor de nodige discussie. Witsel speelt namelijk al anderhalf jaar in China bij Tianjin Quanjian, terwijl Nainggolan het voorbije seizoen zijn kunsten vertoonde bij AS Roma. Over vier jaar is Witsel 33 jaar en al heel wat jaren verdwenen uit het Europese topvoetbal. Hij zal dan waarschijnlijk ook niet meer worden opgeroepen.

Niet naar Qatar

Mousa Dembélé - 34 jaar
Een invalbeurt tegen Panama, een basisplaats tegen Engeland en een minder gelukkig optreden tegen Frankrijk. Dat is de oogst van het afgelopen WK voor Dembélé. Op het WK in Rusland is Dembélé 34 jaar: die gaan we niet meer terugzien in Qatar.

Niet naar Qatar

Kevin De Bruyne - 31 jaar
De Rode Duivels kunnen over vier jaar nog altijd rekenen op de voetbalintelligentie van Kevin de Bruyne. De Bruyne staat in principe nog tot een jaar na het WK in Qatar onder contract bij Manchester City. Mocht hij daar tegen die tijd nog altijd zijn klasse etaleren, kan De Bruyne ook in Qatar nog van grote waarde zijn voor België.

Wel naar Qatar

Op het middenveld is Kevin De Bruyne de enige die over vier jaar nog mee kan op het hoogste niveau.

Dries Mertens - 35 jaar
Voor Dries Mertens lijkt Rusland 2018 ook zijn laatste WK te zijn geweest. Begon in Rusland als basisspeler, maar moest het in de grote wedstrijden tegen Brazilië en Frankrijk doen met een plek op de bank. De aanvaller zal over vier jaar veel van zijn snelheid verloren zijn en is met 35 jaar te oud geworden voor een plekje in de WK-selectie.

Niet naar Qatar

Nacer Chadli - 32 jaar 
Over vier jaar is Nacer Chadli 32 jaar. Het is al de vraag of hij op die leeftijd nog mee kan, maar daarnaast kun je je afvragen of de flankspeler kwalitatief niet voorbij wordt gestreefd door bijvoorbeeld Yannick Carrasco, die dan 28 jaar is. Het laatste optreden van Chadli tegen Frankrijk was in ieder geval allesbehalve gelukkig te noemen.

Mogelijk naar Qatar

Eden Hazard - 31 jaar 
Dat je als dertiger nog van onschatbare waarde kan zijn op een WK bewezen Arjen Robben en Wesley Sneijder vier jaar geleden bij Oranje. In Brazilië leidden zij Oranje toen tot de halve finale. Voor De Bruyne en Hazard kan over vier jaar in Qatar hetzelfde gelden. Of hij dan nog de klasse heeft die hij in Rusland etaleerde is de vraag, maar Hazard kan ook in Qatar van waarde zijn.

Wel naar Qatar

Romelu Lukaku - 29 jaar
Vooral in de wedstrijd tegen Brazilië liet Lukaku zien dat hij een topspits is. Vlak voor het WK in Qatar loopt zijn contract bij Manchester United pas af. Lukaku is dan 29 jaar en kan dan nog van onschatbare waarde zijn voor de Rode Duivels.

Wel naar Qatar

Met Eden Hazard en Romelu Lukaku leveren de Rode Duivels over vier jaar aanvallend weinig in, mits beide spelers fit blijven.

En verder?
Met Courtois, Meunier, De Bruyne, Hazard en Lukaku zien we over vier jaar toch zeker vijf Belgische vaste basisklanten terug op het WK. Vooral in defensief opzicht zal er het nodige veranderen. Alleen Meunier blijft in die linie over. Op de positie van linksbackpositie kunnen de Rode Duivels in Qatar kiezen voor Jordan Lukaku terwijl Alexis Saelemaekers (Anderlecht) een potentieel alternatief is voor de rechtsbackpositie. In het centrum zijn Dedryck Boyata (in de basis tegen Panama en Engeland), Jason Denayer (speelde al acht interlands) en Christian Kabasele (viel net af voor het WK in Rusland) opties. Zinho Vanheusden (Standard Luik) is in de as van de defensie een veelbelovend talent.

Op het middenveld kan De Bruyne in Qatar nog altijd fungeren als verbindende speler. Youri Tielemans (invaller tegen Tunesië en Brazilië) is normaal gesproken de aangewezen persoon om de positie van Axel Witsel in te nemen, al kan ook Leander Dendoncker (basisplaats tegen Engeland) op die positie uit de voeten. Verder kan ook Dennis Praet (Sampdoria) zich door het verdwijnen van Fellaini gaan melden voor een plek op het middenveld.

Voorin lijken Eden Hazard en Romelu Lukaku nog altijd een rol van betekenis te kunnen spelen. Met Michy Batshuayi hebben de Rode Duivels een goed alternatief voor Lukaku. Ervan uitgaande dat Mertens en Chadli niet meer meegaan naar Qatar, is de rechtsbuitenpositie een prooi voor Yannick Carrasco of Adnan Januzaj. Verder kan ook Leandro Trossard (Racing Genk) zich doorontwikkelen en een goed alternatief worden.

Hoe zie jij de Rode Duivels over vier jaar? Welke speler verwacht jij in Qatar in de basiself? Laat het weten in de comments!