VP Analyse: Laffe tactiek van Deschamps verslaat probeersel van Martinez

VP Analyse: Laffe tactiek van Deschamps verslaat probeersel van Martinez

10-07-2018 23:24
25

Een fantastisch avontuur is voor België ten einde. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez kon geen vervolg geven aan de sterke wedstrijden in de poule- en knockoutfase. De Fransen hadden genoeg aan één doelpunt en gaan door naar de finale van het wereldkampioenschap (1-0). Hoe verliep in tactisch aspect de wedstrijd en wat hadden de Belgen anders kunnen doen?

In de eerste helft speelt Frankrijk zoals we de ploeg van bondscoach Deschamps al het gehele toernooi kennen. Oerdegelijk. Het zet geen druk vooruit, afgezien van de eerste minuten, omdat het de ruimte wil benutten met de snelheid van Griezmann en Mbappé voorin. Op het middenveld worden alle ruimtes afgesloten. Met Matuidi – die op papier linksbuiten speelt – wordt het middenveld versterkt, dat met Kanté en Pogba al ware krachtpatsers kent. Deze driehoek is in staat ontzettend veel meters centraal op het veld af te dekken. Maar zonder de hulp van de Franse aanvallers lukt het niet: Giroud en Griezmann positioneren zich met als referentie respectievelijk Dembéle en Witsel, de controleurs van België. Probeer daar maar eens doorheen te spelen.

De aanvallers van Frankrijk zetten drie centrale verdedigers ‘buitenspel’ door als referentie de middenvelders te nemen. De Bruyne wordt geschaduwd door defensieve alleskunners als Kanté en Matuidi.

De ploeg van bondscoach Roberto Martinez laat zich niet in het mes lopen. De aanvallers van België zetten ook geen hoge druk, uitgezonderd van situaties waarin het met veel spelers kort bij de bal staat, maar vangt de Fransen rond de eigen helft op. Fellaini zorgt met zijn mandekking ervoor dat Pogba (de meest creatieve speler op het middenveld) niet aan de bal kan komen, terwijl controleurs Dembélé en Witsel de centrale as completeren. Omdat de Fransen de centrale ruimtes al het gehele toernooi als de beste afdekken kiest Martinez voor een dubbel plan: Hazard vanuit de buitenkant laten spelen, een positie waar je makkelijker aan de bal komt. Maar ook de positionering van Fellaini, die hoog naast Lukaku speelt. Hiermee ligt de focus zowel op de dribbel van Hazard over links als de hoge voorzet vanuit rechts. De dribbel van de aanvaller van Chelsea start vaak laag op het veld.

Eden Hazard beleeft een succesvolle eerste helft met liefst 6 succesvolle dribbels. Toch beginnen en eindigen deze dribbels te ver van het doel. Dit is niet waar je hem aan de bal wilt hebben.

Martinez doorziet dat zijn ploeg het lastig heeft om de juiste voortzetting te vinden. Aan het begin van de tweede helft besluit hij Fellaini in de opbouw van een aanval van positie te laten wisselen met Hazard. Ook Mertens komt in het veld, vrijwel direct na de openingstreffer van Umtiti, waardoor De Bruyne lager gaat spelen. Allemaal met hetzelfde doel: meer aanspeelbaarheid en balbezit centraal op het veld genereren om tot kansen te komen. Vanuit dat perspectief is het ook niet raar dat Fellaini later in de wedstrijd het veld zou verlaten. De Rode Duivels scoorden de doelpunten dit WK vooral vanuit open spel, na balbezit centraal op het veld. Een combinatie van de Fransen, zoals voorafgaand aan de grote kans van Giroud (na een fabelachtig hakje) en Pavard, zijn er voor de Rode Duivels niet bij.

Het lezen van een wedstrijd geldt voor een speler, maak zeker ook voor een coach. Deschamps reageerde op het strijdplan van Martinez: Pogba speelde vanuit de mandekking op Fellaini, De Bruyne kwam tussen kilometervreters als Kanté en Matuidi te spelen, speelde in op de komst van Chadli als rechtsback met Matuidi en paste de wissel van N’Zonzi toe nadat Carrasco in het veld komt. Roberto Martinez had een perfect plan tegen Brazilië, had ook vandaag een goed strijdplan voorbereid, maar werd afgetroefd door Deschamps. De Franse bondscoach haalt door het lezen van de wedstrijd en Franse degelijkheid zijn gram.

Koen Bloks (26) is jeugdtrainer en oprichter van @LaptoptrainerNL. Voor VoetbalPrimeur kijkt hij naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert hij op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.