Bacca mist strafschop en ziet Engeland zich naar historische zege vechten

03-07-2018 22:54
9

Engeland heeft de laatste achtste finale-wedstrijd van dit WK in zijn voordeel beslecht en mag het zaterdag opnemen tegen Zweden. De verhitte confrontatie in Moskou eindigde met een penaltyserie en de Engelsen wisten voor het eerst in de WK-geschiedenis te winnen vanaf de stip.

Colombia moest het stellen zonder hun geblesseerde sterspeler James Rodriguez en speelden defensiever dan normaal. De Zuid-Amerikanen wisten hun tegenstanders voor rust aardig voor het eigen doel weg te houden. Kane kreeg de enige kans van de eerste helft, maar kopte op het dak van het doel. Vlak voor rust liet Wilmar Barrios zich gaan: Jordan Henderson ging bij een vrije trap in de muur van de Colombianen staan en kreeg een kopstoot van Barrios, die slechts een gele kaart kreeg.

Kort na de pauze kwam Engeland op voorsprong. Carlos Sánchez ging na een corner aan Kane hangen en arbiter Mark Geiger kende een penalty toe. WK-topscorer Kane nam na langdurige protesten van de Colombianen plaats achter de bal en schoot recht door het midden: 1-0.

De wedstrijd ontaardde vervolgens en Geiger had alle moeite om de verhitte spelers in de hand te houden. De Amerikaan moest in totaal acht keer naar zijn borstzak grijpen. Colombia leek op weg naar huis, maar rechtte de rug in blessuretijd. Jordan Pickford wist een magnifiek afstandsschot van Mateus Uribe nog met zijn vingertoppen tegen te houden, maar was kansloos op een kopbal van Yerry Mina.

De Engelsen moesten even bekomen van die onverwachte gelijkmaker en waren tijdens de eerste verlenging de onderliggende partij. Nadat Radamel Falcao naast had gekopt, nam Engeland het heft echter weer in handen. Invallers Danny Rose en Eric Dier kregen nog aardige kansen op de 2-1, maar wisten een penaltyserie niet meer te voorkomen.

De Engelsen hadden alle penaltyreeksen in hun WK-geschiedenis verloren: in 1990, 1998 en 2006 werden The Three Lions uitgeschakeld na strafschoppen. Falcao, Kane, Juan Cuadrado, Marcus Rashford en Luis Muriel hielden hun zenuwen in bedwang, waarna Henderson en Uribe voor de eerste missers tekenden. Kieran Trippire zette de bordjes weer in evenwicht. Pickford stopte vervolgens de inzet van Carlos Bacca en Dier schoot de Engelsen naar een historische overwinning na penalty's.