Het speculeren kan beginnen: de mogelijke scenario's bij eerste of tweede plek

Het speculeren kan beginnen: de mogelijke scenario's bij eerste of tweede plek

28-06-2018 18:10
2

Nu bekend is wie doorstoot in groep H kunnen onze Rode Duivels ook beginnen speculeren voor de volgende ronde. De eerste of tweede plek zal uiteindelijk ook beslissen wie onze volgende tegenstanders worden. Dit zijn de scenario's.

We winnen
Winst is niet noodzakelijk volgens Roberto Martinez, maar de Rode Duivels zullen ongetwijfeld wel voor die drie punten gaan. Engeland en België hebben hetzelfde aantal punten. Winst betekent dus ook groepswinst.

Wie als eerste in de poulefase eindigt, zal het in de zestiende finales opnemen tegen de nummer twee in groep G. Meer bepaald, Japan. Aan het eind van vorig jaar wonnen de Duivels nog van de Aziaten in een oefenpot (1-0). Nadien zou de tegenstander Mexico of Brazilië heten. Een mogelijke halve finale wordt dan gespeeld tegen Uruguay, Portugal, Frankrijk of Argentinië. Niet bepaald een makkelijk parcours.

We spelen gelijk
Bij een gelijke stand, wordt het kijken naar het aantal kaarten. Aangezien België en Engeland hetzelfde doelsaldo en hetzelfde aantal punten hebben, wordt er gekeken naar het aantal kaarten.

De Rode Duivels momenteel tweede, omdat het één gele kaart meer verzamelde dan Engeland. Als de Engelsen twee fair-playstrafpunten meer pakken is de koppositie ook een feit. Het strafpunten-systeem is overigens alsvolgt: gele kaart= 1 punt; rood na 2x geel= 3 punten; rode kaart= 4 punten; geel en nadien rechtstreeks rood= 5 punten.

We verliezen
Als de Rode Duivels verliezen is de tweede plek ook een zekerheid. De tegenstander in de volgende ronde wordt dan Colombia. In 2013 speelden de Rode Duivels al eens tegen Colombia. In die vriendschappelijke wedstrijd verloor België toen met 0-2. Al deden toen onder andere Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Eden Hazard niet of maar beperkt mee.

Winnen de Rode Duivels van Colombia? Dan volgt Zweden of Zwitserland in de volgende ronde. Een mogelijke halve finale wordt dan gespeeld tegen Spanje, Rusland, Kroatië of Denemarken. Of de Rode Duivels die eerste of tweede plek halen, weten we donderdagavond.

Lees ook: Drie redenen waarom België maar beter géén groepswinnaar wordt