Fair Play beslist WK-groep: Colombia en Japan sturen Senegal naar huis

Fair Play beslist WK-groep: Colombia en Japan sturen Senegal naar huis

Gepubliceerd: donderdag 28 juni 2018 om 17:56do 28-06-2018 om 17:56

De laatste twee wedstrijden in groep H van het WK hebben een bizarre ontknoping opgeleverd. Colombia won met 0-1 van Senegal en gaat samen met Japan, dat verloor van Polen (0-1), naar de achtste finales. Het aantal kaarten bleek beslissend in de strijd om plek twee. Als de Rode Duivels eerste eindigen in hun groep, treffen ze Japan. Als tweede wordt dat Colombia.

Japan begon woensdag als koploper aan het laatste groepsduel, maar had ogenschijnlijk last van de spanning. Het al uitgeschakelde Polen was beter en verdiende in de eerste helft de openingstreffer. Door een mooie redding van Eiji Kawashima, die in de eerste twee wedstrijden nog opzichtig blunderde, bleef het lang 0-0.

Tegelijkertijd stond het bij Senegal - Colombia óók lang 0-0. De twee landen gaven elkaar geen duimbreed toe en creëerden weinig kansen. Dat had ook te maken met het uitvallen van James Rodriguez, die in de eerste helft naar de kant moest met een blessure.

In de tweede helft werd er wél gescoord, in zowel Volgagrad (Japan - Polen) en Samara (Senegal - Colombia). Na 59 minuten maakte Jan Bednarek de 0-1 voor Polen tegen Japan, waardoor de Japanners virtueel op de derde plaats belandden. Even later maakte Yerry Mina de 0-1 bij Colombia - Senegal.

Dat zorgde voor een bizarre situatie. Als Polen en Colombia met 1-0 zouden winnen, dan werd het Fair Play-klassement doorslaggevend. Japan en Senegal hadden beide een doelsaldo van 4-4 en speelden het onderlinge duel met 2-2 gelijk. Senegal kreeg zes gele kaarten, Japan pakte vier gele prenten. Dat zou betekenen dat naast Colombia ook Japan door was.

In de slotfase zette Senegal alles op alles om tot scoren te komen tegen Colombia, maar een slotoffensief mocht niet meer baten. Japan en Polen gooiden het ondertussen op een akkoordje. Colombia en Japan gaan daardoor naar de achtste finales, terwijl Senegal zijn wonden likt. Het is de eerste keer dat een WK-groep wordt beslist op basis van Fair Play.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws