Ongelooflijk maar waar: virtueel ontlopen Duivels Brazilië, Duitsland én Frankrijk

Ongelooflijk maar waar: virtueel ontlopen Duivels Brazilië, Duitsland én Frankrijk

24-06-2018 22:20
4

Nu zowel de Rode Duivels als Engeland na twee speeldagen al verzekerd zijn van hun stekje in de knock-out-fase, zal er de komende dagen héél wat gepalaverd worden over wie als eerste (of beter: als tweede) zal eindigen. Dat zou namelijk een voordeel opleveren. Die aanname is, op dit moment, helemaal correct.

Met Polen-Colombia (0-3) zit ook de tweede speeldag van de poulefase op het WK erop. Die zorgde toch al voor behoorlijk wat verrassingen. Als je de huidige standen bekijkt, kan je zelfs spreken van een ongeziene spreiding van de favorieten. Zoals het er nu voor staat, zouden de Rode Duivels in een tabelhelft terecht komen met opmerkelijk minder toplanden. Die zitten immers quasi allemaal aan de andere kant.

Momenteel staat België dus op plek twee in groep G, al is het verschil met koploper Engeland miniem. De eerste horde in de wedstrijden met directe uitschakeling, moet dan de winnaar van poule H worden. Daar staat Japan nu op kop. Aan het eind van vorig jaar wonnen de Duivels nog van de Aziaten in een oefenpot (1-0). Nadien zou de tegenstander Mexico of Zwitserland heten. Geen makkelijke klippen, maar ook geen toppers.

Durven gokken of niet?
Als die landen geen problemen opleveren, staan Roberto Martinez en co al in de halve finales. Daarin zouden ze, als alles blijft zoals het nu is, wél een grootheid in de ogen kunnen kijken: Spanje. La Furia Roja is op dit moment koploper in poule B. Als de Spanjaarden zich laten verrassen, komen we opnieuw in de categorie van subtoppers terecht. Uruguay (nummer twee in poule A), Denemarken (tweede in poule C) of Kroatië (koploper poule D) zijn dan de kanshebbers.

Brazilië, Frankrijk, Duitsland en Portugal zitten virtueel dus allemaal in de andere tabelhelft, terwijl Argentinië überhaupt moet knokken om de groepsfase te overleven. Qua kwaliteit is dat, hoe je het ook draait of keert, een verschil. Allereerst kan er natuurlijk nog veel veranderen op de slotspeeldag. En als alles toch blijft zoals het nu is, rest de vraag van tien miljoen: is Martinez bereid zijn troepen opdragen om niet te hard door te duwen tegen de Engelsen?