Hele land in hogere sferen, en toch kan Panama Rode Duivels nog elimineren

Hele land in hogere sferen, en toch kan Panama Rode Duivels nog elimineren

24-06-2018 12:07
5

Na de 5-2-overwinning tegen Tunesië wordt België ook internationaal aanschouwd als één van de topfavorieten voor eindwinst. De euforie in eigen land stijgt naar ongekende hoogtes. Desondanks zijn de Rode Duivels nog niet eens honderd procent zeker van de knock-out-fase.

Ja, zelfs met zes op zes en een doelpuntensaldo van 8-2 kan je nog uit het toernooi geknikkerd worden. Wees gerust: dat rampscenario is wel bij-zon-der onwaarschijnlijk. Theoretisch gezien kan Panama echter nog voor dé stunt uit de mondiale voetbalgeschiedenis zorgen.

De Midden-Amerikanen kregen van onze Rode Duivels een 3-0 om de oren, maar maken nog steeds kans op kwalificatie. Als Panama zowel Engeland als Tunesië klopt, pakt het ook zes punten. Dan komen ze op dezelfde hoogte als ons land. Als de Rode Duivels in hun laatste poulematch verliezen van Engeland, zou ook The Three Lions op dat totaal komen.

Onwaarschijnlijk
Dan krijgen we dus een speciale situatie: drie teams met zes op negen. Allereerst kijkt het FIFA-reglement dan naar het doelpuntensaldo, aangezien onderlinge duels met drie ploegen geen oordeel kunnen vellen. Stel dat de Rode Duivels daar het onderspit delven tegenover Engeland en Panama, moeten ze Rusland alsnog verlaten. Al is die kans dus gigantisch klein, als je nu al op +6 staat qua doelpuntensaldo.