Shaqiri en Xhaka moeten vrezen na juichgebaar; ook Servische bondscoach onder vuur

Shaqiri en Xhaka moeten vrezen na juichgebaar; ook Servische bondscoach onder vuur

24-06-2018 08:04
4

De Zwitserse internationals Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri moeten vrezen voor een straf vanwege de manier waarop ze vrijdag hun treffers vierden in het WK-duel met Servië (2-1). De tuchtcommissie van de FIFA heeft een zaak aangespannen tegen de twee.

Xhaka en Shaqiri deden met hun handen een vogel na, een verwijzing naar de dubbele adelaar in de vlag van Albanië. Beide spelers van Zwitserland hebben Kosovaars-Albanese roots. De verhoudingen tussen Albanië en Kosovo enerzijds en Servië anderzijds zijn nog altijd gevoelig. De Servische fans floten de middenvelder en de aanvaller constant uit. De gebaren van Xhaka en Shaqiri hadden duidelijk een politieke lading, iets wat de FIFA niet toestaat.

Ook voor de Servische voetbalbond dreigt een straf vanwege het gedrag van de fans op de tribune. Zo waren spandoeken met 'politieke en aanstootgevende boodschappen' te zien, stelt de wereldvoetbalbond. De tuchtcommissie is daarnaast een vooronderzoek begonnen naar de uitspraken van bondscoach Mladen Krastajic van Servië.

Krastajic hekelde het optreden van de Duitse arbiter Felix Brych, die weigerde een strafschop te geven toen Aleksandar Mitrovic onderuit werd getrokken. "We zijn bestolen", zei de keuzeheer. "Ik zou hem geen gele of rode kaart geven, maar naar Den Haag sturen. Hij zou daar hetzelfde proces moet krijgen als ze ons hebben gegeven." Daarmee doelde hij op het Joegoslavië-Tribunaal.