'Provocerende' Xhaka en Shaqiri zorgen voor ophef: 'Ongelooflijk om te horen'

'Provocerende' Xhaka en Shaqiri zorgen voor ophef: 'Ongelooflijk om te horen'

Gepubliceerd: zaterdag 23 juni 2018 om 08:37za 23-06-2018 om 08:37

Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri waren vrijdag verantwoordelijk voor de 2-1 zege van Zwitserland op Servië. Na afloop was echter vooral de manier waarop het duo de twee doelpunten vierde onderwerp van gesprek.

Het treffen met Servië was op voorhand pikant voor Xhaka en Shaqiri, die Albanees-Kosovaarse roots hebben. Tussen de landen bestaan al jarenlang politieke spanningen. Veel Serviërs weigeren Kosovo als onafhankelijk te zien. Xhaka en Shaqiri werden om die reden de hele wedstrijd uitgefloten door de fans van Servië, maar namen sportieve revanche met hun goals en de zege.

Xhaka en Shaqiri vierden hun treffer door het zogenaamde Doppeladler-gebaar te maken, een verwijzing naar de dubbelkoppige adelaar op de vlag van Albanië. "Dit was echt geen boodschap naar de tegenstanders, zij interesseren me niet", zegt Xhaka. "Dit was pure emotie, het was een bijzondere wedstrijd voor mij. Duizenden mensen - familie uit Zwitserland, Albanië én Kosovo - hebben me de laatste dagen berichtjes gestuurd. Deze zege is voor hen, voor iedereen die me altijd heeft gesteund, voor de mensen uit het land van mijn ouders."

Shaqiri wil er niet te veel over kwijt. "In het voetbal zijn er altijd emoties. Jullie hebben allemaal kunnen zien hoe ik heb gejuicht, meer is er niet. Natuurlijk hoorde ik de fluitconcerten. Ongelooflijk om te horen. Wij wilden gewoon ons werk doen, dat hebben we gedaan door te winnen. Het gaat niet om politiek, maar om voetbal."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws