Spanje slaat irriterend Iran van zich af en doet uitstekende zaken in groep B

Spanje slaat irriterend Iran van zich af en doet uitstekende zaken in groep B

20-06-2018 21:56
2

Spanje heeft woensdagavond goede zaken gedaan in groep B van het WK. In Kazan was de wereldkampioen van 2010 te sterk voor het ultraverdedigende Iran: 1-0. Oostendenaar Ramin Rezaeian werkte de hele partij af.

De WK-wedstrijd was in grote delen nauwelijks het aankijken waard, omdat het individueel inferieure Iran er alles aan deed om Spanje niét te laten voetballen. Dat leverde een vervelende eerste helft op. Iran zocht de grens op in de duels en begon na enkele minuten al tijd te rekken. Spanje had weliswaar ruim 80 procent balbezit, maar deed daar bar weinig mee.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld licht, al bleef Iran voor irritaties zorgen bij Spanje. De eerste écht grote kans van de wedstrijd was enigszins verrassend voor de ploeg van bondscoach Carlos Queiroz. Karim Ansarifard kreeg de bal bij toeval voor zijn voeten, probeerde het maar eens en zag zijn schot in het zijnet belanden.

Kort na de plotselinge kans voor Iran werd het 1-0. Daar had Spanje een flipperkastdoelpunt voor nodig. Diego Costa kreeg de bal in de eigen zestien tegen zich aangeschoten en kon juichend weglopen. Spanje wist na de bevrijdende openingstreffer niet door te drukken. Sterker nog, Iran kreeg de grootste kansen. Mehdi Taremi kreeg de allerbeste, maar zijn kopbal was nét te hoog.

Na dik een uur spelen leek Iran wonder boven wonder op gelijke hoogte te komen, maar een doelpunt van Saeid Ezatolahi werd na ingrijpen van de VAR afgekeurde vanwege buitenspel. Spanje hield daardoor de nul, ook nadat topschutter Alireza Jahanbakhsh was ingevallen. Reza Ghoochannejhad bleef de hele wedstrijd op de bank. Door de zege gaat Spanje samen met Portugal met vier punten aan kop in groep B. Iran volgt op één punt. Marokko is uitgeschakeld.