Nieuwe analiste snoert critici de mond: Meer dan poetsen en koken

Nieuwe analiste snoert critici de mond: "Meer dan poetsen en koken"

17-06-2018 12:00
2

Na Imke Courtois heeft Sporza nu ook een tweede vrouwelijke analiste aan boord: Heleen Jacques. Hans Vandeweghe heeft duidelijk twijfels bij de vrouwen aan tafel, maar Jacques heeft haar antwoord klaar.

Vandeweghe stelde dat vrouwelijke voetballers door het lagere niveau niet geschikt zijn als analisten. Onzin, zo vindt Jacques. "Laat de Red Flames tegen een tweedeprovincialer spelen en wij verliezen. Lichamelijk kunnen we niet tegen de mannen op, maar wil dat zeggen dat ik het spel minder goed doorgrond? Man of vrouw, je moet weten waarover je praat", stelt ze bij Knack.

"Vrouwenvoetbal is lang in de hobbysfeer gebleven, maar nu klopt er een generatie op de deur die voltijds met voetbal bezig is. Ik bezit een UEFA A-diploma, toch geen kleine kwalificatie. Misschien word ik ooit de eerste vrouw met een Pro License-diploma, het verplichte attest om bij de mannen in eerste klasse te mogen coachen. Niet dat ik die ambitie heb. Het mannenvoetbal is niet klaar voor een vrouwelijke coach en ik ben niet het type dat op de barricaden klimt. Plus: er valt in het vrouwenvoetbal nog zo veel werk te verzetten."

In België is het vrouwenvoetbal nog niet bepaald ontwikkeld. "We staan achter op andere landen. In Frankrijk of Duitsland is het doodnormaal dat vrouwen voetbalmatchen becommentariëren. Vrouwen kunnen meer dan poetsen en koken, tot spijt van wie het benijdt."